Konstrüksiyonda polimerik malzeme seçimi
Polymeric material selection in desing
- Tez No: 917697
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ DÜŞÜNCELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Makine Tasarımı, Polimerik Malzeme Seçimi, Polipropilen, Sünme, İzokrono Eğri, İzometrik Eğri, Mechenical Design, Material Selection, Polypropylene, Creep, Isochrono Curve, Isometric Curve
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Polimer esaslı malzemelere uygulanan anlık deney sonuçları konstrüksüyon datası olarak kullanım açısından bir kısım sakıncalar içermektedir. Polimer esaslı malzemelerin mekanik davranışları zaman ve sıcaklığa bağlı olarak değiştiğinden uzun dönemli test sonuçlarının tasarım datası olarak kullanılması gerekmektedir. Pratik tasarım hesaplamalarında bunun en güvenilir yolu sünme test sonuçlarını kullanmaktır. Bu çalışmada, izotaktik polipropilen (PP) numuneler ile oda sıcaklığında sabit yükte çekme sünme testleri yapılmış ve isokrono eğriler ile lineerden lineer olmayan davranışa geçiş noktaları elde edilmiştir. Doğrusaldan doğrusal olmayana geçiş, maksimum gerilme seviyesinin %40 ila 50'si arasındaki değeri için gerçekleştiği gösterilmiştir. Başlangıçtaki sünme kompliyansını seviyesindeki azalış, gerinim seviyesinin artışı ile ters orantılı olarak gerçekleşmektedir. Bu hesaplamalarda zamana bağlı değişen parametrenin polimerik malzemeden yapılmış parçanın işletme ömrü ve müsaade edilebilir en yüksek gerinim seviyesindeki gerinimleri karşılaması dikkate alınmıştır. Konstrüksiyonda polimerik malzeme seçimi ile ilgili bir literatür çalışması ortaya konarak, hem Asbhy yöntemi hem de pseudo elastik tasarım yöntemleri ile yapılan hesaplamaların sonucunda seçilen malzeme için karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Applying short-term test results to polymer-based materials in design have some problems in terms of use as design data. Since the mechanical behavior of polymer-based materials changes depending on time and temperature, long-term test results must be used as design data. The safest way to do this in practical design calculations is to use creep test results. In this study, tensile creep tests were performed at room temperature with isotactic polypropylene (PP) samples at constant load and transition points from linear to nonlinear behavior were obtained with isochrono curves. It was shown that the transition from linear to nonlinear occurred for values between 40 and 50% of the maximum stress level. The decrease in the initial creep compliance level is inversely proportional to the increase in the strain level. In these calculations, the parameter that changes with time was taken into account in the operational life of the part made of polymeric material and the strains at the highest permissible strain level. A literature study on the selection of polymeric materials in design was presented and a comparison was made for the selected material as a result of the calculations made with both the Asbhy method and pseudo elastic design methods.