Symbolism and allegory in George Orwell's Animal Farm and 1984
George Orwell'in Hayvan Çiftliği ve 1984 romanlarında sembolizm ve alegori
  1. Tez No: 917782
  2. Yazar: MUSTAFA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan Çiftliği, 1984, Sembolizm, Alegori, Rus Devrimi, Totaliter Rejim, Distopya, Güç, Bireysel Özgürlük, Animal Farm, 1984, Symbolism, Allegory, Russian Revolution, Totalitarian Regime, Dystopia, Power, Individual Freedom
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
George Orwell'in Hayvan Çiftliği sadece bir hayvan hikayesi gibi görünse de derin bir alegori ve sembolizm içerir. Rus Devrimi'ni ve Stalin dönemini eleştirirken, eser genel olarak tüm totaliter rejimler ve güç yapıları hakkındaki evrensel gerçekleri yansıtır. Hayvan Çiftliği, çeşitli karakterler ve olaylar aracılığıyla güç, manipülasyon, propaganda ve ideolojik sapmalar gibi kavramları alegorik olarak ele alır. Örneğin, domuz karakterler, özellikle Napolyon, Stalin'i temsil eder ve hayvanlar arasındaki eşitlik idealiyle başlayan bir devrimin zamanla nasıl bozulduğunu gösterir. Çiftlikteki hayvanlar alegorik olarak farklı sosyal sınıfları ve politik figürleri temsil eder: köleleştirilmiş hayvanlar sıradan insanları, domuzlar yöneticileri ve çiftlik sahipleri dış dünyayı temsil eder. Bu, totaliter bir rejimin nasıl oluştuğuna dair güçlü bir alegoridir ve Rus Devrimi'nin tüm aşamalarını yansıtır. Sembolizm açısından, Hayvan Çiftliği'nde kullanılan semboller aracılığıyla birçok derin gerçek ifade edilir. Örneğin, başlangıçta idealist bir toplumun kurallarını temsil eden Yedi Emir, zamanla değişen ve bozulan bir sembol haline gelir. Yel değirmeni, hayvanların kendi emeklerini nasıl sömürdüklerini ve ideallerin nasıl çarpıtıldığını sembolize eder. Genel olarak, Hayvan Çiftliği insan doğasının ve sosyal sistemlerin karmaşıklıklarını alegori ve sembolizm yoluyla anlatan etkileyici bir eserdir. Orwell, totaliter rejimlerin baskıcı doğasını ve birey üzerindeki manipülasyon gücünü gözler önüne sererek okuyucularını hem Sovyetler Birliği bağlamında hem de daha genel bir perspektifte, otoriter güçlerin tehlikeleri üzerine derinlemesine düşünmeye teşvik eder. Benzer şekilde, George Orwell'in 1984 adlı romanı distopik bir dünyada geçer ve totaliter bir rejimin bireyler üzerindeki kontrolünü araştırır. Roman, karakterler, nesneler ve olaylar aracılığıyla ifade edilen derin anlamları inceler. Büyük Birader'in sembolizmi, insanların sürekli gözetlenmesi, çift düşünce kavramı ve ceza törenleri gibi unsurlar, totaliter devletin bireyler üzerindeki etkisini vurgular. Ayrıca, kırmızı bez ve kırık cam gibi semboller bireyin direncini ve özgürlüğünü temsil eder. 1984 mutlak gücün tehlikeleri ve bireysel özgürlüğün kaybı hakkında sert bir uyarı sunar. Bu sembolleri analiz ederek, Orwell'in totalitarizm, güç ve kişisel özgürlük gibi temel konuları nasıl eleştirdiği ortaya çıkar. Bu eserler yalnızca kendi zamanlarının rejimlerini eleştirmekle kalmaz, aynı zamanda okuyucuları bu temaların çağdaş politik ve sosyal bağlamlardaki önemi üzerinde düşünmeye teşvik eder.
Özet (Çeviri)
George Orwell's Animal Farm seems to be just an animal story, but it contains deep allegory and symbolism. While criticizing the Russian Revolution and the Stalin era, the work reflects universal truths about all totalitarian regimes and power structures in general. Through various characters and events, Animal Farm allegorically deals with concepts such as power, manipulation, propaganda, and ideological deviations. For example, the pig characters, especially Napoleon, represent Stalin and show how a revolution, which began with the ideal of equality between animals, decays over time. Allegorically, the animals on the farm represent different social classes and political figures: the enslaved animals represent the common people, the pigs represent the rulers, and the farm owners represent the outside world. This is a powerful allegory of how a totalitarian regime is formed, reflecting all the stages of the Russian Revolution. In terms of symbolism, many deep truths are expressed through the symbols used in Animal Farm. For example, the Seven Commandments, initially representing the rules of an idealistic society, become a symbol that is changed and broken over time. The windmill symbolizes how animals exploit their own labour and how ideals are distorted. Overall, Animal Farm is an impressive work that describes the complexities of human nature and social systems through allegory and symbolism. Orwell uses these powerful literary devices to make readers think about the dangers of tyranny, power, and manipulation—not only in the Soviet Union but in all societies in general. Similarly, George Orwell's novel 1984 takes place in a dystopian world and explores the control of a totalitarian regime over individuals. The novel examines the deep meanings expressed through characters, objects, and events. Elements such as the symbolism of Big Brother, the constant surveillance of the eyes, the concept of doublethink, and the punishment ceremonies emphasize the effect of the totalitarian state on individuals. In addition, symbols such as the red cloth and broken glass represent the resistance and freedom of the individual. Orwell's 1984 presents a stark warning about the dangers of absolute power and the loss of individual freedom. By analyzing these symbols, it becomes evident how Orwell critiques fundamental issues such as totalitarianism, power, and personal liberty. These works not only critique the regimes of their time but also encourage readers to reflect on the relevance of these themes in contemporary political and social contexts.