İntrauterin dönem 3.5 GHZ radyofrekans radyasyon maruziyetin işitme üzerinde uzun dönem etkilerinin ABR ile araştırılması
Long-term effects of 3.5 ghz radiofrequency radiation exposure during the intrauterine period on hearing investigated by ABR
  1. Tez No: 917863
  2. Yazar: BEHRAM KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: radyofrekans radyasyon, 5 GHz, koklea, işitme kaybı, radiofrequency radiation, 3.5 GHz, cochlea, hearing loss
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda hamilelik süresince 5G kablosuz iletişim teknolojisinde kullanılan frekanslarından biri olarak kabul edilen 3.5 GHz RFR'lere maruz kalmaları durumunda yavru sıçanların doğum sonrası bir yıl içinde işitmelerinin etkilenip etkilenmediğini ortaya koymaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Wistar Hannover türü sıçanlarda gerçekleştirildi. Çalışmanın ilk aşaması olan ışınlama sürecinde 22 adet dişi Wistar Hannover sıçan ve 12 adet erkek Wistar Hannover sıçan kullanıldı. 22 dişi sıçan, deney gruplarında sekizer sham grubunda ise altışar sıçan olmak üzere üç gruba ayrıldı. Birinci deney grubunda 4 adet erkek, 8 adet dişi Wistar Hannover sıçan olacak şekilde aynı kafeste tutuldu ve hamile sıçanlar, gebelik süresince (üç trimester boyunca) 3.5 GHz RFR'lere maruz bırakıldı. Sıçanların hamile olduğu veteriner tarafından teyit edildikten sonra erkek sıçanlar kafesten çıkarıldı. İkinci deney grubunda yer alan sıçanlar da, aynı deney şartlarında tutuldular ancak sadece son iki trimester süresince 3.5 GHz RFR'lere maruz bırakıldı. Deney standardizasyonun sağlanması için 3.5 GHz bandında radyofrekans dalga formu (1/8 görev döngüsü, 217 Hz darbe tekrarı oranı) üreten bir sinyal jeneratör kullanıldı. Sham grubunda yer alan 4 adet erkek ve 6 adet dişi Wistar Hannover sıçan, aynı deney şartlarında tutuldu ancak herhangi bir ışına maruz bırakılmadı. Deney gruplarında yer alan hamile sıçanlar, hamilelik süresince söz konusu ışınlara her gün saat 14.00-16.00 arasında 2 saat maruz bırakıldı. Dış radyasyon etkilerini engellemek için, hem sham hem de deney grubundaki sıçanlar, ışınlama süresince ayrı Faraday kafeslerinde tutuldu. Laktasyon süreci sonunda cinsiyet tayini yapılarak annelerinden ayrıldı. Sham ve deney gruplarında yer alan hamile sıçanların yavrularından, rastgele, sekizer (n:8) erkek sıçandan oluşan biri sham, diğer iki deney grubu da her birinde sekizer (n:8) erkek sıçan olmak üzere toplamda üç grup oluşturuldu. Yavrular 12 ay boyunca standart kafeslerde 12 saat karanlık/aydınlık siklüsünde, 22°C oda ısısında tutuldu. Çalışmada yer alan yavru sıçanların işitme testleri, doğumun üçüncü ayından itibaren üçer aylık aralıklarla 12 ay boyunca belirlendi. İşitme düzeyleri, Auditory Brainstem Response (ABR) yardımıyla değerlendirildi. Bulgular: Birinci yılın sonunda yapılan ABR ölçümlerinde, yüksek frekanslardaki işitme eşikleri tüm gruplarda yükselmiştir (p0,05). Grup 1 dalga amplitüd (uV) ölçüm sonuçlarından klik, 8, 16, 24 ve 32 kHz frekanslarında 3, 6, 9 ve 12.ay ölçümleri arasında anlamlı azalma gözlendi (p0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, hamilelik süresince 3.5 GHz RFR'lere maruz kalan sıçanların yavruları söz konusu RFR'lere doğum sonrası bir yıl boyunca maruz kalmamalarına rağmen, üçer aylık periyotlarda işitmelerinin olumsuz yönde etkilendiği ortaya konmuştur. İşitme eşiklerindeki yükselmeyi, dalga amplitüdlerinde kayıp ve latanslarda uzama izlemiştir. RFR'lere gebelik süresince maruz kalan yavruların işitmeleri, son iki trimesterde RFR'lere maruz kalan yavrulara göre uzun dönemde daha fazla olumsuz anlamda etkilenmiştir. Bu da RFR vb. çevresel kirleticilerin ilk trimester döneminde işitme sistemi üzerinde daha belirleyici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate whether exposure to 3.5 GHz radiofrequency radiation (RFR), a frequency used in 5G wireless communication technology, during pregnancy affects the hearing of rat offspring within one year after birth. Materials and Methods: The study was conducted using Wistar Hannover rats. In the irradiation phase, 22 female and 12 male Wistar Hannover rats were used. The 22 female rats were divided into three groups: two experimental groups with eight rats each and a sham group with six rats. In the first experimental group, four male and eight female Wistar Hannover rats were kept in the same cage. Pregnant rats were exposed to 3.5 GHz RFR throughout pregnancy (three trimesters). After pregnancy was confirmed by a veterinarian, male rats were removed from the cage. In the second experimental group, the rats were subjected to the same conditions but were exposed to 3.5 GHz RFR only during the last two trimesters. A signal generator producing radiofrequency waveforms at 3.5 GHz (1/8 duty cycle, 217 Hz pulse repetition rate) was used to ensure experimental standardization. In the sham group, four male and six female Wistar Hannover rats were kept under the same conditions without exposure to radiation. Pregnant rats in the experimental groups were exposed to the designated radiation daily for 2 hours between 14:00 and 16:00. To prevent external radiation interference, both sham and experimental group rats were housed in separate Faraday cages during exposure. At the end of the lactation period, the sex of the offspring was determined and separated from their mothers. Randomly selected male offspring (n=8 per group) formed one sham group and two experimental groups, each consisting of eight male rats (n=8). The offspring were kept in standard cages under a 12-hour light/dark cycle at 22°C for 12 months. Hearing tests were conducted every three months from the third month of birth to the 12th month using ABR. Results: ABR Thresholds: By the end of the first year, hearing thresholds at high frequencies increased in all groups (p0.05). In the first experimental group, significant decreases in wave amplitudes (µV) were noted at click, 8, 16, 24, and 32 kHz frequencies at 3, 6, 9, and 12 months (p0.05). Conclusion: The results demonstrated that offspring of rats exposed to 3.5 GHz RFR during pregnancy experienced adverse hearing effects, even though they were not exposed to RFR after birth. These effects were observed as increased hearing thresholds, reduced wave amplitudes, and prolonged latencies during quarterly evaluations over the first year. Moreover, offspring exposed to RFR during the entire pregnancy exhibited more significant long-term hearing impairment compared to those exposed only during the last two trimesters. These findings suggest that environmental pollutants such as RFR may exert a more pronounced impact on the auditory system during the first trimester.