Türkiye'deki belgesel profesyonellerinin gözünden dijital platformlarda yayınlanan belgesel yapımlar üzerine bir alımlama analizi: Netflix örneği
A Reception analysis on documentary productions broadcasted on digital platforms from the perspective of documentary professionals in Turkey: The Example of Netflix
  1. Tez No: 917990
  2. Yazar: CANBERK ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Belgesel Sinema, Dijital Platform, NetFlix, Yapım Pratikleri, Anlatı, Documentary Cinema, Digital Platform, Netflix, Production Practices, Narrative
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tez, belgesel sinemanın dijital dönüşümünü ve dijital platformların ortaya çıkardığı yeni anlatı dillerini incelemeyi amaçlamaktadır. Dijital medya platformlarının belgesel sinemaya etkisi, içerik üretimi, dağıtımı ve izleyiciyle etkileşim biçimlerinde köklü değişimlere yol açmıştır. Bu bağlamda, çalışmada Türk belgesel profesyonellerinin gözünden Netflix platformunda yayınlanan The Social Dilemma ve My Octopus Teacher adlı yapımlarının alımlama analizi yapılmıştır. Çalışmanın odak noktası, X ve Y kuşaklarından profesyonellerin bu dijital yapımlara ilişkin algılarını, eleştirilerini ve değerlendirmelerini ortaya koymaktır. Dijital platformlar üzerinden izlenen bu belgesellerin anlatı yapıları, görsel estetikleri, kullanılan teknikler ve toplumsal temalar üzerine yapılan analiz, dijital dönüşümle birlikte belgesel sinemada gelişen yeni anlatı dillerini incelemektedir. Bu çerçevede, kuşaklar arası farkların belgesel profesyonellerinin algılarını nasıl şekillendirdiği, dijital platformların içeriklerin daha geniş kitlelere ulaştırılmasındaki rolü ve içeriklerin ticari odaklarının belgesel sinemanın estetik ve etik değerlerini nasıl dönüştürdüğü tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the digital transformation of documentary cinema and the new narrative languages created by digital platforms. The impact of digital media platforms on documentary cinema has led to profound changes in content production, distribution, and viewer interaction. In this context, the study conducts a reception analysis of two documentaries, The Social Dilemma and My Octopus Teacher, released on the Netflix platform, through the lens of Turkish documentary professionals. The focus of the study is to reveal the perceptions, criticisms, and evaluations of professionals from Generation X and Generation Y regarding these digital productions. The analysis of the narrative structures, visual aesthetics, techniques used, and social themes in these documentaries viewed on digital platforms investigates the new narrative languages that have developed in documentary cinema with the digital transformation. In this framework, the study discusses how generational differences shape the perceptions of documentary professionals, the role of digital platforms in reaching wider audiences, and how the commercial focus of content transforms the aesthetic and ethical values of documentary cinema. As a result, the opportunities and challenges provided by digital platforms to documentary cinema highlight how documentary professionals have adapted to the digital transformation and the effects of this transformation on content production.