İdiyopatik granülomatöz mastitte lokal steroid tedavisinin uzun dönem sonuçlarının oral steroid tedavisi ile karşılaştırılması
Comparison of long-term results of local steroid therapy with oral steroid therapy in idiopathic granulomatous mastitis
- Tez No: 918022
- Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ÇUBUKCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Granülomatöz mastit, Lokal steriod tedavisi, Oral steroid, Granulomatous mastitis, Local steroid therapy, Oral steroid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Giriş: İdiyopatik granülomatöz mastit (IGM), memenin nadir görülen, benign ancak tedavi ve yönetiminde klinik zorluklara yol açabilen kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Yüksek nüks oranları ve tedaviye bağlı yan etkiler, optimal tedavi yöntemlerinin belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Kliniğimizde de beş yıldan uzun süredir uyguladığımız lokal steroid enjeksiyonu ve topikal steroidlerin kombine edilmesi ile uygulanan lokal steroid tedavisi (LST), bu alanda umut verici bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Literatürde LST'nin etkinliği üzerine çeşitli çalışmalar bulunmakla birlikte, uzun dönem sonuçları hakkında sınırlı veri mevcuttur. Bu çalışmada, kliniğimizin uzun takip süresi avantajını kullanarak, LST'nin uzun dönem sonuçlarını; nüks oranları, tedavi süresi ve yan etki profili gibi faktörler açısından değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, kliniğimizde 2019-2024 yılları arasında başvuran, histopatolojik olarak idiyopatik granülomatöz mastit tanısı doğrulanmış ve lokal steroid tedavisi veya oral steroid tedavisi uygulanmış hastalar dahil edilmiştir. Hastaların klinik verileri, hastane elektronik kayıt sisteminden retrospektif olarak elde edilmiştir. Tedavi yöntemlerine göre hastalar Lokal Steroid Tedavisi ve Oral Steroid tedavisi olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Grupların tedaviye yanıtları ve tedavi sürecine etki eden parametreler arasındaki ilişkiler incelenmiştir Bulgular: Çalışmada, oral steroid ve lokal steroid tedavilerinin sonuçlarının istatistiksel olarak benzer olduğu, ancak tedavi süresinin LST grubunda daha kısa olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, büyük lezyon boyutu, fistül ve apse varlığı gibi komplike mastit bulgularının, LST grubunda tedavi süresini uzatan faktörler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: İdiyopatik granülomatöz mastitli hastalarda, oral steroid ve lokal steroid tedavisinin benzer başarı oranlarına sahip olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, lokal steroid tedavisinin daha kısa tedavi süresi, ciddi yan etkilerin çok daha az görülmesi, tedavi kesilirken doz azaltımına gerek duyulmaması gibi avantajları, bu yöntemi etkili bir alternatif haline getirmektedir. Bulgularımız, lokal steroid tedavisinin IGM tedavisinde güvenilir ve etkili bir ilk basamak tedavi seçeneği olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Idiopathic granulomatous mastitis (IGM) is a rare but challenging chronic inflammatory disease of the breast with benign characteristics. High recurrence rates and treatment-related side effects complicate the determination of optimal therapeutic approaches. The combined use of intralesional steroid injection and topical steroids, known as local steroid therapy (LST), has been implemented in our clinic for over five years and is considered a promising approach in this field. Although various studies in the literature have examined the efficacy of LST, there is limited data on its long-term outcomes. This study aims to evaluate the long-term outcomes of LST, including recurrence rates, treatment duration, and side effect profiles, leveraging the advantage of the extended follow-up period in our clinic. Materials and Methods: The study included patients who were diagnosed with idiopathic granulomatous mastitis histopathologically and treated with either local steroid therapy or oral steroids between 2019 and 2024 at our clinic. Clinical data were retrospectively retrieved from the hospital's electronic medical records system. Based on the treatment methods, patients were divided into two groups: the Local Steroid Therapy group and the Oral Steroid group. The treatment responses of the groups and the relationships between factors influencing the treatment process were analyzed. Results: The study found that the outcomes of oral steroid therapy and local steroid therapy were statistically comparable; however, the treatment duration was shorter in the LST group. Additionally, findings indicated that complicated mastitis features such as larger lesion size, the presence of fistulas, and abscesses were factors contributing to prolonged treatment duration in the LST group. Conclusion: In patients with idiopathic granulomatous mastitis, oral steroid and local steroid therapies demonstrated similar success rates. However, the advantages of local steroid therapy, including shorter treatment duration, significantly fewer severe side effects, and the apsence of tapering requirements during treatment cessation, make it an effective alternative. Our findings support that local steroid therapy is a reliable and effective first-line treatment option in the management of IGM.