Niğde Elmalı( Şeyhler) Köyü ve çevresi halk kültürü
Folk culture of Niğde Elmalı( Şeyhler) Village and its surroundings
- Tez No: 918059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA GÖRKEM DURAN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Elmalı, halk kültürü, Niğde gelenekleri, monografi, Elmalı, folk culture, Niğde traditions, monograph
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Kültür, bir milleti diğer milletlerden farklı kılan kendine has maddi ve manevi bütün unsurları kapsayan kavram olarak bilinir. Teknolojideki değişimler, savaşlar, göçler gibi insanı etkileyen unsurlar kültürün de değişmesine hatta bazı kültür ögelerinin unutulmasına yol açmıştır. Bu nedenle hızla değişen dünyada teknolojinin de etkisiyle zengin geleneksel kültürel yapısını kaybetmeye başlayan bölgelerin değerlerinin hafızalardan silinmeden kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması çok önemlidir. Bu farkındalıktan hareketle gerçekleştirdiğimiz tez çalışmamızın örneklem merkezi Niğde Elmalı (Şeyhler) köyü olmakla birlikte çalışmada ismi geçen Himmetli, Yarhisar ve Çavdarlı köyleri karşılaştırmalı olarak incelemek adına araştırma bölgesine dâhil edilmiştir. Çalışma genelinde elde edilen veriler Elmalı (Şeyhler) köyünden alınmıştır. Araştırma bölgesi olarak geçen diğer köylerden elde edilen farklı ögeler tezde köy ismi ile birlikte verilerek karşılaştırmalı olarak aktarılarak tez içeriği zenginleştirilmiştir. Yapılan çalışmada Elmalı (Şeyhler) köyü ve çevresi hakkında genel bilgiler, geçiş dönemleri, bayram, tören ve kutlamalar, halk hekimliği, anonim halk edebiyatı, geleneksel çocuk oyunları, halk mutfağı, el sanatları, Elmalı ağzında kullanılan kelimeler bölümlerine yer verilmiştir. Derleme çalışmalarıyla Elmalı (Şeyhler) köyü ve çevresinin benzer ve farklı yörelerle karşılaştırılması yapılarak Türk kültüründeki yeri ve önemi ortaya koyularak gelecek nesillere bu kültürün aktarılması ve yapılacak çalışmalara katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture is known as a concept that encompasses all the material and spiritual elements that make a nation different from other nations. Changes in technology, wars, migrations, and other factors that affect people have caused culture to change and even some cultural elements to be forgotten. Therefore, in a rapidly changing world, it is very important to record the values of regions that are beginning to lose their rich traditional cultural structure under the influence of technology and pass them on to future generations without erasing them from memory. Based on this awareness, the sample center of our thesis study is Niğde Elmalı (Şeyhler) village, and Himmetli, Yarhisar and Çavdarlı villages mentioned in the study were included in the research region in order to examine them comparatively. The data obtained throughout the study were taken from Elmalı (Şeyhler) village. Different elements obtained from other villages mentioned as research regions were given together with the village name in the thesis and the thesis content was enriched by transferring them comparatively. The study included general information about Elmalı (Şeyhler) village and its surroundings, transition periods, holidays, ceremonies and celebrations, folk medicine, anonymous folk literature, traditional children's games, folk cuisine, handicrafts, and words used in Elmalı dialect. With compilation studies, it was aimed to compare Elmalı (Şeyhler) village and its surroundings with similar and different regions, reveal its place and importance in Turkish culture, and to transfer this culture to future generations and contribute to the studies to be carried out.