Koçak-Muradı-Elmalı (Çiftehan-Niğde) yöresinin jeolojisi ve petrografik incelenmesi
Koçak-Muradı-Elmalı (Çiftehan-Niğde) yöresinin jeolojisi ve petrografik incelenmesi
- Tez No: 256406
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çiftehan, Spilit, Trakit, Diyorit, Yastık lav, Çiftehan, Spilite, Trakite, Diorite, Pillow lava
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışma alanın İç Anadolu Bölgesi' nde Niğde iline bağlı Çiftehan kasabasının çevresinde olup Koçak, Elmalı ve Muradı köylerini kapsamaktadır.Bölgemiz içerisinde Mesozoyik yaşlı volkanit arakatkılı kumtaşı-şeyl ve kireçtaşları ile Senozoyik yaşlı volkanitler ve derinlik kayaçları yer alır.Çalışma bölgemizin büyük çoğunluğunu oluşturan volkanitler yapılan arazi ve mikroskobik gözlemlere göre spilit, altere andezit, diyorit ve trakit olarak ayrılmıştır. Ayrıca çalışma alanının güney sınırında ve kuzey kesiminde yastık debili lav akıntıları yüzeylenmektedir. Trakitik ve diyoritik dayklar düzgün soğuma yüzeyli ve çoğunlukla doğu-batı doğrultusunda gelişim göstermişlerdir.Mesozoyik yaşlı sedimanter birimler bölgemizde tabakalı ve ardalanmalı yapıları ile dikkat çekicidirler.
Özet (Çeviri)
The study area is located on and around Çiftehan town of Niğde province in Central Anatolian Region, and inside Koçak, Muradı, Elmalı villages.Mesozoic aged sandstone-shale and limestones with volcanic intrusions mostly occupy the investigation area.Volcanic rocks which are majority of our study area derived as spilit, altered andesite, diorite and tracite as to field and microscopic investigations. On the other hand, pillow lava flows outcrop on south side and north of the study area. Tracitic and dioritic dikes are of flatly cooling surfaces and were generated generally with east-west trend.Mesozoic aged sedimentary units are layered and alternated on the area.