Kısa özşefkat ölçeği'nin Türkçe versiyonunun psikometrik özelliklerinin yetişkin örnekleminde incelenmesi
Investigation of psychometric properties of Turkish version of brief selfcompassion scale in adult sample
  1. Tez No: 918118
  2. Yazar: KAMİL BÜLENT TOPAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZGİ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: öz gaddarlık, öz nezaket, öz şefkat, kısa öz şefkat ölçeği, scs-sftr, self-compassion, SCS-SF-TR, self- disparagement, self-kindness, short selfcompassion scale, turkish self compassion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada bireyin kendine karşı öz şefkatli tutum ve davranış seviyesini ölçmeye yönelik olarak geliştirilen öz şefkat ölçeğinin kısa versiyonunun yetişkin örnekleminde geçerlik ve güvenirlik değerlendirmesine yönelik psikometrik inceleme gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış ve bulgular alanyazındaki bulgularla karşılaştırılarak tartışılmıştır. Güvenirlik çalışmaları kapsamında Cronbach Alpha iç tutarlılık, iki yarı test, test-tekrar test (Bland-Altman uyum grafiği), madde toplam korelasyonları, alt ve üst %27' lik grup madde ayırt ediciliği, kompozit güvenirlik (CR) çalışmaları dahil olmak üzere güvenirlikle ilgili değerler ve katsayılar bulunmuş ve analiz edilmiştir. Geçerlik analizleri için; Kaiser-Meğer-Olkin (KMO) katsayısı, Barlett küresellik testi, açımlayıcı faktör analizi (AFA), Yamaç grafiği (scree plot) ve paralel analizi, doğrulayıcı faktör analizi (DFA), DFA uyum iyiliği indeksleri, yakınsak ve ıraksak geçerlik, Ortalama açıklanan varyans (AVE), Maksimum Paylaşılan Varyans Karesi (MSV) ve Paylaşılan Varyansın Karesi Ortalaması (ASV) istatistiksel analizleri yapılmıştır. Ayrıca ölçüt bağıntılı geçerlik kapsamında; öz şefkat ile ilgili olduğu düşünülen özsaygı, iyi oluş, psikolojik dayanıklılık, depresyon, anksiyete, stres, kişilik özellikleri ile ilişkiler incelenmiştir Örneklem olarak Türkçe konuşan 20-78 yaş aralığında, klinik popülasyon harici 686 kişiden veri toplanmıştır. Analizler sonucunda Kısa Öz Şefkat Ölçeğinin (SCS-SF-TR) Türkçe versiyonunun yeterli geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to assess validity and reliability of Turkish version of Self-Compassion Short Form (SCS-SF-TR). Self-Compassion scale is developed by Neff (2003a) to measure the level of compassionate attitude and behavior towards ones self. In this study, calculations, tests, analyzed of the psychometric properties of the scale are carried out in adult sample. The findings were discussed in scope of similar studies in the literature. In the reliability studies of the scale; Cronbach Alpha internal consistency, two half tests, test-retest (Bland-Altman chart), item-total correlations, lower and upper 27% group item discrimination, composite reliability (CR), reliability values and coefficients in studies were included. Findings of the reliability are analyzed and discussed. For validity analysis; Kaiser-Olkin (KMO) coefficient, Barlett sphericity test, exploratory factor analysis (EFA), scree plot and parallel analysis, confirmatory factor analysis (CFA), CFA goodness-of-fit indices, convergent and divergent validity, Average Explained Statistical analyzes of Variance (AVE), Maximum Shared Squared Variance (MSV) and Average Squared Shared Variance (ASV) were performed. In addition, for criterion validity; Self-esteem, well-being, resilience, depression, anxiety, stress, which are thought to be related to self-compassion, personality traits relations with SCS was examined. The Sample group consists of adults who speak Turkish, between the ages of 20 and 78, excluding the clinical population. According to results, the validity and reliability of the Short Self Compassion Scale (SCS-SF-TR) were confirmed and it is suitable for use in Turkish culture.