Isaac Albénız'in eserlerinde tonal ve folklorik müzik unsurlarının entegrasyonu – Suıte Española No. 1 Op. 47 örneği
The integration of tonal and folkloric musical elements in the works of Isaac Albéniz - Example of Suite Española No. 1 Op. 47
- Tez No: 918176
- Danışmanlar: PROF. FATİH AKBULUT
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Isaac Albéniz, Doku redüksiyonu, Tonal, Folklorik, Entegrasyon, Isaac Albéniz, Textural reduction, Tonal, Folkloric, Integration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikte Yorumculuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
On dokuzuncu yüzyılda birçok besteci ülkelerinin ulusal müziklerini çokça yansıtan öğeler kullanarak eserler bestelemiştir. Müzikte“milliyetçilik”olarak tanımlanabilecek olan bu hareket İspanya'da on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren daha etkili şekilde görülmeye başlanmıştır. 1860-1909 yılları arasında yaşayan besteci Isaac Albéniz, on dokuzuncu yüzyıl müziğinde yaygın olan söz konusu hareketin İspanya'daki ilk ve en önemli temsilcilerinden biri olarak gösterilebilir. Albéniz, 1880'li yıllarda, ulusal bir müzik ekolu yaratmaya uğraşan İspanyol besteci ve müzikolog Felipe Pedrell'in etkisi altına girerek eserlerinde tonal müzik ile ulusal İspanyol müziğini bir araya getirmeye çalışmıştır. Albéniz'in“Suite Española No. 1, Op. 47”eseri, bu bağlamda bestecinin en çok tanınmış eserlerinden biridir. Eser, aslen piyano için yazılmasına rağmen klasik gitar repertuvarında da kendine kalıcı bir yer edinmiştir. Bu araştırmada İspanyol besteci Isaac Albéniz'in kendi eserlerindeki tonal ve folklorik müzik unsurlarının entegrasyonunu nasıl gerçekleştirdiği, bestecinin Suite Española No. 1, Op. 47 eseri örneğinden yola çıkılarak incelenmiştir. Araştırmada ilk olarak bestecinin yaşadığı zaman aralığı ile ulusal İspanyol müziğinin özelliklerini betimleyen kaynaklar taranmış, daha sonra ise bestecinin Suite Española No. 1, Op. 47 eseri doku redüksiyonu çalışması ile ele alınmıştır. Araştırmadaki tonal müzik unsurları kavramı,“tonik-subdominant-dominant”merkezli tonal müzik anlayışını, folklorik müzik unsurları kavramı ise ulusal İspanyol müziğinde yer alan ritmik, armonik ve melodik unsurları kastetmek için kullanılmıştır. Eserde besteci tarafından Flamenko başta olmak üzere İspanya'nın farklı bölgelerine ait jota, bolero, seguidilla ile Küba kökenli habanera müzikleri ve danslarına ait ritmik, melodik ve armonik unsurların çağrıştırıcı şekilde veya yerel kaynaklarından birebir kopyalanarak kullanıldığı, özellikle ulusal İspanya müziğinin önemli bir çalgısı olan gitarın çalım şeklinin sıklıkla taklit edildiği düşünülmektedir. Araştırmanın sonucunda bestecinin örnek olarak seçilen eseri boyunca eserin geleneksel dans ritimleri ile enstrüman çalım şekillerini taklit etme üzerine kurulu bir ritmik yapısı olduğu, melodik ve armonik unsurların ise belirli akorlar ve melodik hatlar aracılığıyla tonal ve modal sistemler arasında geçiş yapılabilecek şekilde kullanıldığı ve böylece bestecinin tonal müzik ile ulusal İspanyol müziğine ait öğeleri birbirine başarılı bir şekilde entegre ettiği kanısına varılmıştır. Araştırmanın, icracıların esere dair teorik bilgilerine ve icralarına önemli katkılar sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the nineteenth century, many composers wrote works that prominently reflected the elements of their national music. The movement, which could be described as“nationalism”in music, was more influential in the second half of the nineteenth century. Isaac Albéniz, the Spanish composer who lived between 1860-1909, could be considered one of the first and most important composers from Spain, who reacted to this movement, which was prevalent in nineteenth-century music. Influenced by the Spanish composer and musicologist Felipe Pedrell in the 1880s, who also tried to establish a national music school for Spain, Albéniz sought to combine the elements of tonal music and national Spanish music in his works. In this context, his work“Suite Española No. 1, Op. 47”is one of the most well-known pieces of the composer. Although it was written originally for piano, it also secured a permanent status in the classical guitar repertory. In this research, the integration of the tonal and folkloric musical elements in the works of the Spanish composer Isaac Albéniz has been examined through his work Suite Española No. 1, Op. 47. Firstly in the research, the sources that describe the period in which the composer lived and the features of the national Spanish music were reviewed. Afterward, the work Suite Española No. 1, Op. 47 was studied through the textural reduction method. In the research, the term“tonal musical elements”is used to represent the tonal music apprehension which is based on tonic-subdominant-dominant“, while ”folkloric musical elements" means the rhythmic, harmonic, and melodic features that belong to the national Spanish music. It is considered that during the entire work, the rhythmic, harmonic, and melodic features that belong to the music and dances of Flamenco, as well as the jota, bolero, and seguidilla, which belongs to the other regions of Spain, and the Cuban habanera are used either by closely resembling or copying from their sources, and, the guitar, a key instrument of the national Spanish music, was especially imitated in terms of the playing styles by the composer. As a result of the research, it was concluded that the composer's work, chosen as an example, has a rhythmic structure based on imitating traditional dance rhythms and instrument playing styles throughout the work and that the melodic and harmonic elements are used in a way that allows transitions between tonal and modal systems through certain chords and melodic lines, thus successfully integrating tonal music and elements of national Spanish music. It is believed that this research would contribute significantly to the theoretical knowledge and the interpretations of the performers.