Sanat müzelerinin sosyal medya paylaşımlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Sakıp Sabancı ve Hammer Müzeleri
A comparative investigation of social media posts of art museums: Sakıp Sabancı and Hammer Museums
  1. Tez No: 918246
  2. Yazar: ŞULE YÜKSEL DEĞERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖKÇE KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Sanat Müzeleri, Sosyal Medya, Yeni Müzecilik, Communication, Art Museums, Social Media, New Museology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İletişim, sosyal bir varlık olan insan için temel bir ihtiyaçtır. İnsanlar, diğer insanlarla çeşitli şekillerde etkileşimde bulunarak iletişim ihtiyacını gidermeye çalışmışlardır. Yıllar içinde yaşanan teknolojik gelişmeler, iletişim kavramında büyük değişimlere neden olmuş, özellikle internetin ve sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle iletişim ve etkileşim, zaman ve mekan sınırlamalarından bağımsız bir hale gelmiştir. Sosyal medya platformlarının bu özellikleri, bireylerin yanı sıra kurumların da iletişim biçimlerini etkilemiş, etkilenen kurumlardan biri de müzeler olmuştur. Sosyal medya, müzeler için düşük maliyetle geniş kitlelere ulaşma ve kültürel iletişimi sağlama konusunda önemli bir araç haline gelmiştir. Bu dijital platformlar, müzelere fiziksel sınırları aşarak dünya çapında bir etkileşim sağlama imkanı sunmuş ve müzecilik anlayışının değişmesine katkı sağlamıştır. Müzeler, sosyal medyayı kullanarak ziyaretçileriyle etkileşime girmiş, kullanıcı geri bildirimlerini alarak yönetsel stratejilerini geliştirmiş ve eğitim, halkla ilişkiler ile tanıtım gibi alanlarda önemli avantajlar elde etmişlerdir. Bu çalışmada, sanat müzelerinin sosyal medya kullanımı, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ve Hammer Müzesi örneklem alınarak karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında bahsi geçen müzelerin; Facebook, Youtube, Twitter (X) ve Instagram hesaplarından, 01.01.2023 ile 31.12.2023 tarihleri arasında yaptıkları paylaşımlar analiz edilmiştir. İçerik analizi tekniği kullanılarak yürütülen bu çalışma, sanat müzelerinin sosyal medya aracılığıyla nasıl iletişim kurduğunu ve sosyal medya kullanımının müzeler için ne gibi gelişim fırsatları sunduğunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmanın sonucunda, SSM ve Hammer müzelerinin sosyal medya stratejileri açısından farklı yaklaşımlar sergiledikleri görülmüştür. SSM, akademik ve kültürel içeriklerle kendi kitlesinin oluşturma konusunda öne çıkarken kullanıcılarla olan etkileşiminde daha pasif bir tutum sergilemiştir. Hammer Müzesi'nin ise daha etkileşim odaklı bir yaklaşım benimseyerek, kullanıcılarla aktif bir iletişim kurduğu görülmüştür. Buna göre, Hammer Müzesi'nin sosyal medya etkileşimi açısından daha etkili bir strateji izlediğini söylemek mümkündür. Sonuç olarak çalışma neticesinde elde edilen bulgular doğrultusunda, müzelerin dijital stratejilerini daha etkili hale getirmelerine yönelik öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Communication is a basic need for humans, who are social beings. People have tried to meet their need for communication by interacting with other people in various ways. Technological developments over the years have caused major changes in the concept of communication, and especially with the introduction of the internet and social media platforms into our lives, communication and interaction have become independent of time and space limitations. These features of social media platforms have affected the communication styles of institutions as well as individuals, and museums have been one of the institutions affected. Social media has become an important tool for museums to reach large audiences at low cost and to provide cultural communication. These digital platforms have provided museums with the opportunity to engage in worldwide interaction beyond physical boundaries and have contributed to changing the understanding of museology. Museums have interacted with their visitors using social media, developed their managerial strategies by receiving user feedback and gained significant advantages in areas such as education, public relations and promotion. In this study, the use of social media in art museums was examined comparatively, taking Sakıp Sabancı and Hammer museums as samples. Within the scope of the study, the posts made by the mentioned museums on their Facebook, Youtube, Twitter (X) and Instagram accounts between 01.01.2023 and 31.12.2023 were analyzed. This study, which was conducted using the content analysis method, aims to reveal how art museums communicate through social media and what kind of development opportunities social media use offers for museums. As a result of the study, it was seen that SSM and Hammer museums took different approaches in terms of social media strategies. While SSM stands out in building its own audience with academic and cultural content, it has displayed a more passive attitude in its interaction with users. It has been observed that the Hammer Museum actively communicates with users by adopting a more interaction-oriented approach. Accordingly, it is possible to say that Hammer Museum followed a more effective strategy in terms of social media interaction. As a result, in line with the findings obtained as a result of the study, suggestions were put forward for museums to make their digital strategies more effective.