Müzelerde ziyaretçi deneyiminin davranışa etkisi: Oyunlaştırmanın düzenleyici rolü
The impact of visitor experience on behavior in museums: The moderating role of gamification
  1. Tez No: 918251
  2. Yazar: ÖZGÜL ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Ziyaretçi Deneyimi, Ziyaretçi Davranışı, Oyunlaştırma, Müze, Zaman Yolculuğu, Visitor Experience, Visitor Behavior, Gamification, Museum, Time Travel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Ziyaretçi deneyimleri günümüz müzelerinde odak noktası haline gelmiştir. Anlamlı ziyaretçi deneyimleri yaşatıp sadık ziyaretçiler oluşturabilmek için müzeleri ilgi çekici hale getirebilecek uygulamaların da önemi artmıştır. Oyunlaştırma uygulamaları ile müzeler gibi oyun olmayan ortamlarda oyun unsurları kullanarak deneyimi hatırlanır kılmak ve sadık ziyaretçiler yaratabilmek mümkündür. Bu çalışma ile müzelerde ziyaretçi deneyiminin davranışa olan etkisini oyunlaştırmanın düzenleyici rolü ile ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma karma bir yöntem kullanılarak iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk –niteliksel- aşamasında ideal oyunlaştırma tasarımına karar vermek amacıyla 20 müze uzmanı ile mülakatlar yapılmıştır. Bu mülakatların içerik analizi sonucunda elde edilen bulguların güvenirliğini artırmak amacıyla gömülü teori yaklaşımı kullanılarak tasarlanacak olan oyunlaştırma uygulamasının temaları belirlenmiştir. Bu doğrultuda Milli Saraylar Resim Müzesi'nde uygulanmak üzere ideal oyunlaştırma tasarımına karar verilmiştir.“Zaman Yolculuğu”olarak araştırmacı tarafından tasarlanan oyunlaştırma uygulaması, çalışmanın ikinci –niceliksel- aşamasında deney grubu olan 18 yaş üstü 100 ziyaretçiye uygulanmıştır ve uygulama sonucunda ziyaretçiler ile anket çalışması yapılmıştır. Kontrol grubu olan diğer 18 yaş üstü 100 yetişkin ziyaretçiye de müze gezisi sonrasında anket uygulanmıştır. Çalışmada, oyunlaştırma uygulamasına katılan ve katılmayan ziyaretçilerin müze deneyimlerinin davranışa olan etkisinde oyunlaştırmanın düzenleyici rolü ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre Milli Saraylar Resim Müzesi'nde ziyaretçilerin eğitim, estetik ve kaçış deneyiminin sadakat üzerindeki etkisinde oyunlaştırmanın düzenleyici rolünün olduğu sonucuna varılmıştır. Eğlence deneyiminin sadakat üzerindeki etkisinin ise bu müzede oyunlaştırmanın olduğu veya olmadığı her iki durumda da anlamlı olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Visitor experience in museums is a major antecedent of loyalty. To create meaningful visitor experiences and create loyal visitors, various strategies and tools are utilized by muesums. An emerging strategy used for enhancing visitor experiences by museums is gamificaiton. Through gamification applications, it is possible to use game elements in non-game contexts, such as museums, to make experiences more memorable and foster visitor loyalty. This study aims to explore the impact of visitor experience on visitor behavior in museums, while also analysing the moderating role of gamification. A mixed-methods approach was employed, comprising two phases. In the first qualitative phase, interviews were conducted with 20 museum experts to determine the characteristics of ideal gamification design in museums. Using the grounded theory approach, and the content analysis of interview transcripts, the themes for the gamification application were identified. Based on these findings, a gamification appllication was designed for implementation at the National Palaces Painting Museum. The gamification application, titled Time Travel, was designed by the researcher and applied to an experimental group of 100 visitors aged 18 and above in the second quantitative phase of the study. After participating in the application, these visitors completed a survey. Similarly, a control group of another 100 adult visitors aged 18 and above, who did not participate in the gamification experience, were also surveyed after their museum visit. The study examined the moderating role of gamification in the effect of visitor experiences on behavior by comparing the two groups. The findings indicate that gamification plays a moderating role in the impact of educational, aesthetic, and escapist experiences on loyalty at the National Palaces Painting Museum. However, it was observed entertainment experience did not have any significant impact on loyalty, regardless of whether gamification was present or absent in the museum.