Kırgızistan'da yetiştirilen pamuk bitkilerinde genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili genetik analizler
Genetic analyses of genetically modified organisms in cotton plants cultivated in Kyrgyzstan
  1. Tez No: 918353
  2. Yazar: BERMET İSAEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, genetiği değiştirilmiş (GD) pamuk, rekombinant DNA, promotör, terminatör, PСR, Cotton, genetically modified (GM) cotton, recombinant DNA, promoter, terminator, PCR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Rekombinant DNA teknolojisi, genetiği değiştirilmiş ürünlerin üretilmesinde etkin bir biçimde kullanılan bir yöntemdir. Bu teknolojiyle, bitkilerin genetik yapısında değişiklikler yapılarak meyvelerin, sebzelerin ve tahılların daha verimli ve dayanıklı hale getirilmesi sağlanmaktadır. Bu teknoloji, bitkisel ürünlerin daha yüksek verimli olmasınısağlamasının yanı sıra, çevresel stres faktörlerine karşı dayanıklı olmasını da sağlamaktadır. Genetiği değiştirilmiş bitkiler üretilirken kullanımesnasında çevre sağlığını olumsuz etkileyecek biyolojik maddelerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Genetik olarak değiştirilmiş tohumların çevre üzerindeki etkileri bilinmiyorsa, kullanımı yasaklanmalıdır. Ayrıca, bu bitkilerin üretiminde kullanılan gübrelerin veya diğer biyolojik maddelerin çevreye zarar verebilecek risklerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle genetiği değiştirilmiş organizmaların üretimi ve biyogüvenlik riskleri konularında yasal çalışmalar son yıllarda hızlanmıştır. Bu tez araştırmasında Kırgızistan Cumhuriyeti Su Kaynakları, Tarım ve İşleme Endüstrisi Bakanlığı'na bağlı Tarım Ürünleri ve Bahçecilik Uzmanlık Dairesi, Kara-Suu Kompleks Devlet Çeşit Deneme Alanı ve Kırgızistan'da pamuk ekimi yapılan çiftçiler tarafından verilen pamuk tohumları (Gossypium hirsutum L.) kullanıldı. Elde edilen 14 adet farklı pamuk çeşitlerinde genetik değişikliklerin saptanmasına yönelik olarak yabancı gen temeline dayalı genetik analizler yapıldı. Tüm örneklerde genetiği değiştirilmiş bitkilerde yaygın olarak kullanılan kontrol dizilerinden 35S promotör, Nos terminatör, HptII, Cry1Ac ve Cry3A taranması ile antibiyotik genlerinın varlığı geleneksel Polimeraz Zincir Reaksiyonu yöntemiyle gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
Recombinant DNA technology is effectively utilized in the production of genetically modified products. This technology enables modifications in the genetic structure of plants to make fruits, vegetables, and grains more productive and resilient. In addition to enhancing productivity, this technology also confers resistance to environmental stress factors. In the production of genetically modified crops, it is essential to control the use of biological materials that may negatively impact environmental health. For instance, if the effects of genetically modified seeds on the environment are unknown, their use should be prohibited. Furthermore, the risks posed by fermented fertilizers or other biological materials used in the production of these crops should be evaluated for potential harm to the environment. Due to reasons like these, research in GMOs and biosafety has accelerated in recent years. For the study, cotton seeds (Gossypium hirsutum L.) provided by farmers cultivating cotton in Kyrgyzstan were used, with the collaboration of the Department on Expertise of Agricultural Crops and Horticulture, the Kara-Suu Complex State Variety Testing Site of the Ministry of Water Resources, Agriculture and Processing Industry of the Kyrgyz Republic. Genetic analyses based on foreign gene sequences were conducted to detect genetic alterations in 14 different cotton varieties obtained. The presence of antibiotic genes was screened using common control sequences widely used in genetically modified plants, such as the 35S promoter, Nos terminator, HptII, Cry1Ac, and Cry3A, through traditional PCR.