Mültecilerin sosyal uyum ve çalışma ilişkilerinin Türkiye örneğinde incelenmesi
Investigation of the social harmony and work relations of refugees in the case of Türkiye
- Tez No: 918431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DOĞANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çalışma İlişkileri, Göç, Mülteci, Sosyal Uyum, Labour Relations, Migration, Refugee, Social Integration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Göç, yerel halk ve mülteciler açısından farklı etkiler yaratan dinamik bir süreçtir. 2011'deki Suriye iç savaşı nedeniyle Türkiye'de yoğun bir göç dalgası yaşanmıştır. Göç dalgasıyla beraber başta sosyal uyum olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanmıştır. Ancak bu göç dalgası yeni fırsatların yaratılmasına da olanak sağlamıştır. Her iki grup içinde sosyal uyum, en büyük sorundur. Mültecilerin ev sahibi toplumlarla ilişkileri ve bu grupların birbirlerine olan tutumları göç problemlerinin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca, mültecilerin iş piyasasına dahil olmaları, yerel halkın çeşitli olumsuz düşüncelere sahip olmasına neden olmaktadır. Bu durum sonucunda gruplar arasındaki sosyal uyum ve çalışma ilişkileri olumsuz etkilenmektedir. Ancak göç alan ülkelerin geliştirdikleri stratejik uygulamalar, grupların sosyal uyumlarını ve çalışma ilişkileri olumlu etkileyebilmektedir. Çalışma kapsamında Suriyeli mültecilerin sosyal uyum süreçlerinin ve çalışma ilişkilerinin Türkiye ve dünya örnekleriyle incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemiyle yapılmıştır. Çalışma sonucunda göç alan ülkelerin; gruplar arasındaki iş birliğini desteklemesi ve güçlendirmesine yönünde kültürel etkinlikler yapmasının, dil eğitimleri vermesinin, iş geliştirme programlarının geliştirilmesini teşvik etmelerinin sosyal uyum ve çalışma ilişkilerini geliştirdiği, ayrıca bu tür projelerin yapılmasının sürdürülebilir ekonomik kalkınma üzerinde de olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration is a dynamic process that creates different impacts for both the local population and refugees. Due to the Syrian civil war in 2011, Turkey experienced a significant wave of migration. Along with this wave, various issues, particularly social integration, have arisen. However, this migration wave has also provided opportunities for the creation of new prospects. Social integration remains the biggest challenge for both groups. The relationship between refugees and the host society, and the attitudes of these groups towards each other, form the basis of migration problems. Furthermore, the inclusion of refugees in the labor market has caused the local population to hold various negative views. As a result, the social integration and labor relations between the groups are negatively affected. However, the strategic practices developed by countries receiving migration can positively influence the social integration and labor relations of these groups. The aim of this study is to examine the social integration processes and labor relations of Syrian refugees, using examples from Turkey and around the world. The study was conducted using the document analysis method, which is one of the qualitative research methods. The results of the study show that activities aimed at supporting and strengthening cooperation between groups, such as cultural events, language training, and the promotion of job development programs, improve social integration and labor relations. Additionally, the implementation of such projects has positive effects on sustainable economic development.