Ergene Havzası'nın fiziki coğrafya özellikleri ve çevresel sorunları
Physical geographical features and environmental problems of the Ergene Basin
  1. Tez No: 918430
  2. Yazar: TURAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ergene Havzası, Fiziki Coğrafya, Çevre Sorunları, Ergene Basin, Physical Geography, Environmental Issues
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
''Ergene Havzası'nın Fiziki Coğrafya Özellikleri ve Çevresel Sorunları'' çalışması, Trakya'daki Ergene Havzası'nın çevresel ve fiziki coğrafi özelliklerini inceleyerek, havzanın jeomorfolojik, klimatolojik, hidrolojik, bitki ve toprak özelliklerini kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Çalışmada, literatür taraması ve saha çalışmalarıyla TÜİK ve meteoroloji gibi kurumlardan alınan veriler toplanmıştır. Bu veriler, ArcGIS 10.8 programı ile sayısallaştırılarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında işlenmiştir. Ayrıca, Uzaktan Algılama ve CORINE veri tabanından elde edilen 2018 yılı verileriyle havzanın arazi örtüsü detaylandırılmıştır. Ergene Havzası, Trakya bölgesinde yer alması ve yoğun tarım, sanayi ve yerleşim faaliyetlerinin bulunduğu bir alan olması nedeniyle ciddi çevre sorunlarıyla mücadele etmektedir. Sanayi tesislerinden kaynaklanan atık sular ve tarımsal alanlardan sızan kimyasallar, Ergene Nehri ve yer altı sularını kirletmektedir. Sanayi ve tarım kaynaklı kimyasallar, toprak yapısını bozarak verimliliği düşürmekte ve toprak sağlığını tehdit etmektedir. Kirli su ve bozulmuş toprak nedeniyle havzadaki flora ve fauna çeşitliliği azalmakta, ekosistem sağlığı bozulmaktadır. Yaban hayatı, bu olumsuz koşullar nedeniyle tehdit altındadır. Özellikle sanayi tesislerinden kaynaklanan hava kirliliği, bölge halkının sağlığını etkilemekte ve havza çevresinde çevresel dengeyi bozmaktadır. Çözüm önerileri olarak, ilk adım sanayi tesislerinin arıtma tesislerini etkin bir şekilde kullanmalarıdır. Tarımda pestisit ve kimyasal gübre kullanımının azaltılması, organik tarıma geçiş teşvik edilmelidir. Ayrıca, atık yönetim sistemleri iyileştirilmeli ve bölgedeki doğal alanlar korunmalıdır. Uzun vadede, su kaynaklarının düzenli izlenmesi ve biyolojik çeşitliliği destekleyici projeler uygulanarak havzanın ekosistem sağlığı korunabilir.
Özet (Çeviri)
''The Physical Geographical Characteristics and Environmental Problems of the Ergene Basin'' study examines the environmental and physical geographical characteristics of the Ergene Basin in Thrace and comprehensively analyzes the geomorphological, climatological, hydrological, plant and soil characteristics of the basin. In the study, data from institutions such as TÜİK and meteorology were collected through literature review and field studies. These data were digitized with the ArcGIS 10.8 program and processed in the Geographic Information Systems (GIS) environment. In addition, the land cover of the basin was detailed with the 2018 data obtained from Remote Sensing and the CORINE database. Ergene Basin struggles with serious environmental problems due to its location in the Thrace region and being an area with intensive agricultural, industrial and residential activities. Wastewater originating from industrial facilities and chemicals leaking from agricultural areas pollute the Ergene River and groundwater. Chemicals originating from industry and agriculture damage the soil structure, reduce productivity and threaten soil health. Due to polluted water and degraded soil, the diversity of flora and fauna in the basin is decreasing and ecosystem health is deteriorating. Air pollution, especially from industrial facilities, affects the health of the local people and disrupts the environmental balance around the basin. As a solution, the first step is for industrial facilities to use treatment facilities effectively. The use of pesticides and chemical fertilizers in agriculture should be reduced and the transition to organic farming should be encouraged. In addition, waste management systems should be improved and natural areas in the region should be protected. In the long term, the ecosystem health of the basin can be protected by regularly monitoring water resources and implementing projects that support biodiversity.