Ratlarda steroidin indüklediği femur başı osteonekrozu üzerine ferulik asitin kemoprofilaktik etkisi
Chemoprophylactic effect of ferulic acid on steroid-induced femoral head osteonecrosis in rats
- Tez No: 918507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ADANIR, DR. AHMET UTKU GÜRÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ferulic acid, Osteonecrosis of Femoral Head, Methylprednisolone, Lipopolysaccharide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, sıçanlarda steroidle indüklenen femur başı osteonekroz (FBON) modelinde Ferulik Asit tedavisinin antioksidan, anti apoptotik, osteoblastik, osteoprotektif ve hipolipidemik etkilerinin biyokimyasal, histopatolojik, histomorfometrik ve immunohistokimyasal açıdan değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Toplam 32 adet Sprague-Dawley cinsi genç-erişkin dişi sıçan, randomize olarak dört gruba ayrıldı. Kontrol grubuna deney gruplarına enjeksiyon yapıldığı günlerde intraperitoneal/intramüsküler salin solüsyonu verildi. Ferulik asit grubuna deney grubuna enjeksiyon yapıldığı günlerde intraperitoneal/intramüsküler salin solüsyonu verildi. Dört hafta boyunca oral yolla Ferulik asit (50 mg/kg/gün) uygulandı. AVN ve AVN+Ferulik asit gruplarına FBON modeli oluşturmak için Lipopolisakkarit (LPS) (20 μg/kg) ve Metilprednizolon (MPS) (40 mg/kg) enjeksiyonları yapıldı. AVN+Ferulik asit grubunda FBON indüksiyonu birlikte her gün ve günde bir kez oral yolla Ferulik asit (50 mg/kg/gün) uygulandı. Tüm sıçanlar dördüncü haftanın sonunda genel anestezi altında intrakardiyak kan alma ve sakrifikasyon işlemine tabi tutuldu. Sakrifikasyon sonrası sağ femurları cerrahi olarak çıkartıldı. Alınan serumlar ELISA yöntemi ve biyokimyasal inceleme için saklandı. Femur başı dokuları histopatolojik, histomorfometrik ve immünohistokimyasal açıdan incelendi. Bulgular: Histopatolojik bulgularda AVN+Ferulik asit grubunda, AVN grubuna kıyasla femur başında osteonekrozun ve anomalilerin azaldığı, hayvanların yarıdan fazlasında kemik trabeküllerinin kontrol grubuna benzer şekilde bütün ve düzenli yapısını koruduğu, boşlukların ve aralıkların yok olduğu görüldü. Trabeküllerde osteosit sayısının normale yaklaştığı görüldü. Piknotik hücrelerin ve boş lakünlerin sayısının azaldığı görüldü. İmmünohistokimyassal bulgularda ise AVN grubunda Bcl-2 seviyesi anlamlı olarak azalarak 28,34 ± 11,00'e düştüğü tespit edildi (P=0,0002). Ferulik asit uygulaması yapılan AVN+İlaç grubunda ise Bcl-2 seviyesi 32,77 ± 12,07 olarak ölçülerek, AVN grubuna göre hafif bir artış izlendi. Ferulik asit uygulanan AVN+İlaç grubunda PECAM/CD31 ekspresyonu 3,14 ± 1,46 seviyesine ulaşarak AVN grubuna kıyasla bir miktar artış gösterdi. Ancak, bu düzey kontrol ve ilaç grubuna göre hala daha düşük bulundu. FBON modelinde femur başı dokusunda endotel hücrelerinin primer regülatörü olan anjiyogenik faktör VEGF immünreaktiviteleri incelendi. AVN grubunda VEGF seviyesi anlamlı olarak azalarak 138,34 ± 10,07 olarak tespit dildi. AVN+İlaç grubunda ise VEGF ekspresyonu 150,8 ± 14,61 seviyesine ulaşarak AVN grubuna kıyasla anlamlı bir artış gösterdi. Sonuç: Tüm verilerimiz, sıçanlarda oluşturulan FBON modelinde lipopolisakkarit ve steroid kaynaklı oluşan DNA oksidatif ve lipit peroksidatif hasarın bir sonucu olarak ortaya çıkan kemik, vasküler ve hematopoetik hücre hasarlarının iyileştirilmesinde ve hasarın azaltılmasında Ferulik Asit uygulanmasıyla başarılı bir sonuç alınabileceği gösterilmiştir. Bu antioksidan, endotel koruyucu ve apopitoz önleyici etki, erken evre osteonekroz için umut verici bir tedavi olabilir. Anahtar Kelime: Ferulik asit, femur başı osteonekroz, metilprednizolon, lipopolisakkarit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This thesis aims to evaluate the antioxidant, anti-apoptotic, osteoblastic, osteoprotective, and hypolipidemic effects of Ferulic Acid in a steroid-induced femoral head osteonecrosis (FHON) model in rats through biochemical, histopathological, histomorphometric, and immunohistochemical analyses. Materials and Methods: A total of 32 young-adult female Sprague-Dawley rats were randomly divided into four groups. The control group received intraperitoneal/intramuscular saline solution on the same days as the experimental groups received injections. The Ferulic Acid group also received saline solution, along with oral administration of Ferulic Acid (50 mg/kg/day) for four weeks. To induce the FHON model, Lipopolysaccharide (LPS) (20 μg/kg) and Methylprednisolone (MPS) (40 mg/kg) injections were administered to the AVN and AVN+Ferulic Acid groups. In the AVN+Ferulic Acid group, daily oral Ferulic Acid (50 mg/kg/day) was administered alongside FHON induction. At the end of the fourth week, all rats underwent intracardiac blood sampling and euthanasia under general anesthesia. Following euthanasia, the right femurs were surgically removed. The collected serum samples were stored for biochemical analysis using the ELISA method, and femoral head tissues were examined histopathologically, histomorphometrically, and immunohistochemically. Results: Histopathological analysis revealed that in the AVN+Ferulic Acid group, femoral head osteonecrosis and abnormalities were reduced compared to the AVN group. More than half of the animals maintained intact and well-organized bone trabeculae similar to the control group, with fewer gaps and irregularities. The number of osteocytes approached normal levels, and the presence of pyknotic cells and empty lacunae was reduced. In immunohistochemical analyses, the Bcl-2 level in the AVN group significantly decreased to 28.34 ± 11.00 (P=0.0002). In the AVN+Ferulic Acid group, Bcl-2 levels increased slightly to 32.77 ± 12.07 compared to the AVN group. Moreover, PECAM/CD31 expression in the AVN+Ferulic Acid group reached 3.14 ± 1.46, showing a slight increase compared to the AVN group but remaining lower than in the control and Ferulic Acid groups. In the FHON model, the immunoreactivity of VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), a key regulator of endothelial cells in femoral head tissue, was examined. The VEGF level significantly decreased in the AVN group to 138.34 ± 10.07. However, in the AVN+Ferulic Acid group, VEGF expression increased to 150.8 ± 14.61, showing a significant rise compared to the AVN group. Conclusion: The obtained data suggest that Ferulic Acid treatment may effectively reduce bone, vascular, and hematopoietic cell damage caused by oxidative DNA damage and lipid peroxidation induced by lipopolysaccharides and steroids. The antioxidant, endothelial-protective, and anti-apoptotic effects of Ferulic Acid indicate that it may serve as a promising treatment for early-stage osteonecrosis.