Ev tekstili sektöründe stok yönetimi ve alokasyon
Stock management and allocation in the home textile industry
- Tez No: 918630
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE ÖZBAKIR, DOÇ. DR. MİHRİMAH ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alokasyon, Perakende, Stok Yönetim, Tedarik Zinciri, Allocation, Retail, Inventory Management, Supply Chain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
EV TEKSTİLİ SEKTÖRÜNDE STOK YÖNETİMİ VE ALOKASYON Merve YILMAZ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisan Tezi, Ocak 2025 Danışman: Prof. Dr. Lale ÖZBAKIR ÖZET Bu tez, perakende sektörünün hızla değişen ve karmaşık yapısında, tedarik zinciri yönetimi, talep planlama, stok yönetimi ve veri analitiği alanlarında daha etkili ve entegre çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Perakende işletmelerinin müşteri taleplerine daha hızlı yanıt verebilmesi, stok maliyetlerini düşürebilmesi ve operasyonel verimliliği artırabilmesi için geliştirilen bu alokasyon algoritması; mağazalar arası ürün transferi, ürün yenileme ve ilk dağılım süreçlerini bir bütün olarak ele almaktadır. Çalışma, talep tahminlerindeki belirsizlikler, mevsimsel dalgalanmalar ve ani pazar değişimleri gibi sektörün karşılaştığı temel zorluklara çözümler sunarak, işletmelere rekabet avantajı kazandırma potansiyeli taşımaktadır. Bu bağlamda, tez çalışması hem akademik literatüre katkı sağlamayı hem de pratik uygulamalar için bir referans sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
STOCK MANAGEMENT AND ALLOCATION IN THE HOME TEXTILE INDUSTRY Merve YILMAZ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences PhD Thesis, January 2025 Supervisor: Prof. Dr. Lale ÖZBAKIR ABSTRACT This thesis aims to develop more effective and integrated solutions in the areas of supply chain management, demand planning, inventory management, and data analytics within the rapidly evolving and complex structure of the retail sector. The allocation algorithm developed enables retail businesses to respond more quickly to customer demands, reduce inventory costs, and enhance operational efficiency by addressing product transfers between stores, product replenishment, and initial distribution processes as an integrated whole. The study addresses key challenges faced by the industry, such as uncertainties in demand forecasting, seasonal fluctuations, and sudden market changes, offering solutions that have the potential to provide competitive advantages to businesses. In this context, this thesis aims to contribute to the academic literature and serve as a reference for practical applications.