Tekno-girişimlerde başarıyı etkileyen faktörler üzerine nitel bir araştırma
A qualitative analysis on the factors affecting success in technoventures
  1. Tez No: 918714
  2. Yazar: DENİZ AĞDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN BORAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknogirişim Başarısı, Teknogirişim Başarı Faktörleri, Teknogirişim Başarısızlığı, Teknogirişim Başarısızlık Faktörleri, Technopreneurship Success, Technopreneurship Success Factors, Technopreneurship Failure, Technopreneurship Failure Factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
1980'lerde başlayan bilgisayar teknolojilerindeki gelişme, 2000'li yıllarda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte yazılım sektöründe ivme yaratmıştır. Yazılım alanındaki buluşlar yaratıcılık gerektirdiğinden, bir maliyet içermediğinden ve getirisi çok yüksek olduğundan dünya ekonomilerinde önem kazanmıştır. İnovasyon ve yaratıcılık bağlamında girişimcilik kavramının anlamı değişmiş, yetkinlikler ön plana çıkmış, mal ve hizmet ticareti yanında teknoloji içerdiği için teknogirişim kavramı ortaya çıkmıştır. Unicorn düzeyindeki teknogirişimlerin dünya üzerinde büyüklükleri düşünüldüğünde hızla değişen rekabet dünyasında ülkelerin başarılı girişimlere gereksinimi artmıştır. Başarılı girişimlerin özellikleri arasında iş birliklerinin ve Ağ oluşturma (networking) yeteneklerinin öne çıktığı görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de teknogirişimlerin başarı faktörlerinin kapsamlı olarak ilk kez nitel araştırma yoluyla ortaya çıkarmak ve literatürle karşılaştırmaktır. Araştırma derinlemesine ifadelerden alınarak nitel olup vaka analizi yoluyla 5 başarılı, 4 başarısız teknogirişim 3 yatırım ağı ve 2 Teknopark yöneticisi, 2 Akademisyenle görüşülmüştür. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan“ölçüt örnekleme”ve“kartopu örnekleme”yöntemleriyle çalışma yapılmıştır. Bu araştırmada betimleyici araştırma tipi kullanılmıştır. Araştırma sorularına verilecek uygun ifadeler için, teknogirişimin başarı kavramı, teknogirişim başarı faktörleri, teknogirişim başarısızlık kavramı, teknogirişimin başarısızlık faktörleri ve başarılı olmak için yapılması gerekenler, başarısızlık durumunda alınması gereken tedbirler konularına yıllardır aşina olan ve teknoloji girişimciliği alanında bu konuları değerlendirebilen toplam 16 katılımcı ile derinlemesine görüşme yöntemi gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar ile olan diyaloglar görüşmeler sırasında ses kaydı alınmış ve sonrasında bu ses kayıtları dinlenerek metin haline getirilmiştir. Analizlerde varılan sonuçta teknogirişim başarısı, teknogirişim başarısızlığı, teknogirişimin başarısı için yapılması gerekenler ve teknogirişim başarısızlığı karşısında alınması gereken tedbirlere yanıt olarak birbiriyle etkileşim halinde organizasyonun içindeki içsel faktörler ve organizasyon dışında girişimi etkileyen dışsal faktörler olarak iki tema elde edilmiş. Bu temaların altında yer alan unsurların birbirleriyle ilişki halinde olduğu bulgusu ortaya çıkmıştır. Teknoloji girişimcilerinin kuluçka merkezleri, üniversiteler aracılığıyla aşina oldukları bu faktörlere çok dikkat etmedikleri belirtilmiştir. Literatürde bulunan ve katılımcıların ego olarak adlandırdığı girişimci narsizmi hakkında farkındalık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The development in computer technologies that started in the 1980s created momentum in the software industry with the spread of the internet in the 2000s. Inventions in the field of software have gained importance in world economies because they require creativity, do not involve any cost, and have very high returns. In the context of innovation and creativity, the meaning of the concept of entrepreneurship has changed, competencies have come to the fore, and the concept of technopreneurship has emerged because it includes technology as well as trade in goods and services. Considering the size of unicorn techno-enterprises in the world, countries need for successful enterprises has increased in the rapidly changing competitive world. It is seen that collaborations and networking abilities stand out among the characteristics of successful startups. The aim of this research is to reveal the success factors of techno-entrepreneurships in Turkey through qualitative research. The research is qualitative, based on in-depth statements, and through case analysis, 5 successful, 4 unsuccessful technoventures, 3 investment networks, 2 Technopark managers and 2 Academicians were interviewed. The study was conducted using“criterion prefix”and“snowball sampling”methods, which are among the purposeful sampling methods. Descriptive research type was used in this research. For the appropriate expressions to be given to the research questions, an in-depth study was conducted with a total of 16 participants who have been familiar with the concepts of success of technopreneurship, success factors of technopreneurship, concept of failure of technopreneurship, failure factors of technopreneurship and what needs to be done to be successful, precautions to be taken in case of failure and who can evaluate these issues in the field of technology entrepreneurship. interview method was used. The dialogues with the participants were audio-recorded during the interviews, and then these audio recordings were listened to and converted into text. As a result of the analysis, two themes were obtained: internal factors within the organization interacting with each other and external factors affecting the enterprise outside the organization, in response to technopreneurship success, technopreneurship failure, what needs to be done for the success of the technopreneurship, and the measures to be taken against technopreneurship failure. It has been found that the elements under these themes are in relationship with each other. It has been stated that technology entrepreneurs do not pay much attention to these factors, which they are familiar with through incubation centers and universities. It has been determined that there is no awareness about entrepreneurial narcissism, which the participants call ego, which is found in the literature.