Halkla ilişkiler yönetiminde ölçme ve değerlendirme: Ankara'daki mülteci ve göçmenlerle çalışan profesyoneller üzerinden bir değerlendirme
Measurement and evaluation in public relations management: An Evaluation on professionals working with refugees and immigrants in Ankara
- Tez No: 919019
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİSE KARAASLAN ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Halkla İlişkiler, Ölçme, Değerlendirme Modelleri, Nitel Araştırma, Migration, Refugee, Public Relations, Measurement, Evaluation Models, Qualitative Research
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, Ankara'da faaliyet gösteren mülteci, göçmen ve sığınmacı destek kuruluşlarındaki halkla ilişkiler profesyonellerinin, çalışmalarının etkisini ölçme ve değerlendirme yöntemlerini derinlemesine inceliyor. Araştırma, halkla ilişkilerin, özellikle de medya aracılığıyla, kamuoyunu şekillendirmedeki kritik rolünü ve bu gücün mülteci ve göçmenlere yönelik algıları nasıl etkileyebileceğini vurguluyor. Nitel bir yaklaşım benimseyen çalışma, iletişim uzmanlarıyla yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen verileri analiz ediyor. Bu analizler, halkla ilişkiler faaliyetlerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlerin çeşitliliğini, karşılaşılan zorlukları ve başarı için gerekli becerileri ortaya koyuyor. Bulgular, yerel medyanın sıklıkla olumsuz ve basmakalıp içerikler üreterek mülteci ve göçmenlere yönelik ön yargıları pekiştirdiğini gösteriyor. Bu durum, hem bu grupların topluma entegrasyonunu zorlaştırıyor hem de çeşitli sosyal sorunlara yol açıyor. Halkla ilişkiler profesyonelleri, bu olumsuz algıyı değiştirme ve mültecilerle ilgili daha doğru ve insani bir anlatı oluşturma konusunda etik bir sorumluluk taşıyor. Araştırma ayrıca, stratejik planlama, hedef belirleme ve hedef kitle üzerinde etki yaratmanın halkla ilişkiler çalışmalarının başarısı için kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor. Değerlendirme sürecinde ise araştırma ve analiz yetenekleri, deneyim, zaman yönetimi, iletişim becerileri ve teknoloji kullanımı gibi bir dizi beceriye ihtiyaç duyuluyor. Araştırma, Ankara'da mültecilerle çalışan kuruluşlardaki halkla ilişkiler ve iletişim uzmanlarının, iletişim etkinliklerinin değerlendirilmesi ve ölçülmesinde Lindenmann Modeli ve Avrupa Komisyonu Modelini diğer modellere kıyasla daha çok tercih ettiklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the ways in which public relations professionals in refugee, immigrant and asylum seeker support organizations operating in Ankara measure and evaluate the impact of their work. It highlights the critical role of public relations, particularly through the media, in shaping public opinion and how this power can influence perceptions of refugees and migrants. Utilizing a qualitative approach, the study analyzes data from in-depth interviews with communication professionals. These analyses reveal the variety of methods used to evaluate public relations activities, the challenges encountered, and the skills required for success. The research reveals that local media often reinforces prejudices against refugees and migrants by producing negative and stereotypical content. This not only complicates the integration of these groups into society but also leads to various social problems. Public relations professionals have an ethical responsibility to change this negative perception and create a more accurate and humane narrative about refugees. The study also emphasizes that strategic planning, goal setting, and creating an impact on the target audience are critical to the success of public relations work. In the evaluation process, a range of skills are needed, such as research and analysis skills, experience, time management, communication skills, and technology use. Furthermore, the study finds that public relations and communication experts in these organizations tend to favor the Lindenmann Model and the European Commission Model over other models for evaluating and measuring communication activities.