Büyükçekmece ilçesi ambalaj atıklarının yaşam döngüsü analiziyle değerlendirilmesi
Evaluation of packaging waste in Büyükçekmece district with life cycle assessment
- Tez No: 919049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞIN YUSUF ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj Atıkları, Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü, Atık Yönetimi, Yaşam Döngüsü Analizi, Packaging Waste, Recycling of Packaging Waste, Waste Management, Life Cycle Assesment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnsan var olduğu sürece üretim, üretim olduğu sürece de tüketim olacaktır. Üretilen ürünleri, taşımak, korumak, satış yapmak için ambalajlar kullanılır. Ambalajsız ürünler nerdeyse hiç yoktur. İçindeki ürünü kullandıktan sonra kalan da ambalaj atığıdır. Bu ambalaj atıkları çevremizi hızlı bir şekilde kirletmektedir. İnsanoğlu bu ambalaj atıklarını yaşamlarından uzaklaştırmak istemektedirler. Eğer bu uzaklaştırma doğru yapılmaz ise çevreyi daha çok kirletir. Bilinçsiz tüketim, hatalı yönetimler vb. problemler bu kirliliği arttırır. Ambalaj atıkları geri dönüşüm sayesinde tekrardan ham madde olarak kullanılmaktadır. Bu sayede doğal kaynaklar korunur ve enerji tasarrufu sağlanmış olur. Ambalaj atıklarının geri dönüşümünü yaparken doğru atık yönetimi yapılmalıdır. Burada da en büyük görev belediyelere düşmektedir. Geri dönüşüm doğru yapıldığı takdirde önemli bir şekilde kaynak tasarrufu sağlanmış olur. Bu çalışma, Avrupa Birliği (AB) içindeki çeşitli belediye katı atık yönetimi senaryolarını karşılaştıran bir yaşam döngüsü değerlendirmesinin (LCA) bulgularını sunmayı amaçlamaktadır. Beş ayrı senaryo analiz edildi: (1) %100 çöp sahası bertarafı, (2) %100 metal geri dönüşümü, kalan atıkların yakılması, (3) organik ve geri dönüştürülebilir atıkların %40'ının kompostlanıp geri dönüştürülmesi, geri kalanının çöp sahasına gönderilmesi, (4) organik ve geri dönüştürülebilir atıkların %100'ünün kompostlanıp geri dönüştürülmesi, diğer atıkların çöp sahasına gönderilmesi ve (5) organik ve metal atıkların %100'ünün kompostlanıp geri dönüştürülmesi, kalan atıkların yakılması. Ambalaj atıkları, büyük miktarlarda üretildiği ve geri dönüşümünün verimliliğinin genel atık yönetimi stratejisinin başarısı üzerinde doğrudan etkisi olduğu için bu senaryoların değerlendirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Plastik, kağıt, cam ve metaller dahil olmak üzere çeşitli ambalaj malzemeleri geri dönüşüm sürecine dahil edilmiştir. Çöplüklerden elektrik üretimi için metan gazının geri kazanılması, küresel ısınma potansiyelini önemli ölçüde azaltır ve olumsuz çevresel etkileri azaltır. Çalışmanın sonuçları, Senaryo 4 ve Senaryo 5'in en çevre dostu seçenekler olduğunu göstermektedir. Senaryo 4, organik ve geri dönüştürülebilir atıkların %100'ünün kompostlanmasını ve geri dönüştürülmesini, kalan atıkların ise çöplüğe gönderilmesini içerir. Bu yaklaşım, ambalaj atıkları da dahil olmak üzere tüm atık türlerini etkili bir şekilde yönetirken, çöplük kullanımını en aza indirir ve enerji geri kazanımını teşvik eder. Senaryo 5, organik ve metal atıkların %100'ünün kompostlanmasını ve geri dönüştürülmesini, kalanın yakılmasını vurgular. Bu senaryo özellikle metal ambalajların geri dönüştürülmesini destekler ve çöplük yükünü azaltırken enerji geri kazanımı da sağlar. Genel olarak, bulgular bu iki senaryoyu ambalaj ve diğer atık türlerinin çevresel etkisini en aza indirmek için en etkili stratejiler olarak vurgulamaktadır. Bu yöntemlerin uygulanması, sürdürülebilir atık yönetimi hedeflerine ulaşmak için önemli bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
As long as humans exist, there will be production, and as long as there is production, there will be consumption. Packaging is used to transport, protect and sell the produced products. There are almost no unpackaged products. It is the packaging waste left after using the product inside. These packaging wastes are rapidly polluting our environment. Human beings want to eliminate this packaging waste from their lives. If this removal is not done correctly, it will pollute the environment more. Unconscious consumption, faulty management, etc. problems increase this pollution. Packaging waste is reused as raw material through recycling. In this way, natural resources are protected and energy savings are achieved. Correct waste management should be done when recycling packaging waste. Here too, the biggest responsibility falls on municipalities. If recycling is done correctly, significant resource savings are achieved. This study aims to present the findings of a life cycle assessment (LCA) comparing various municipal solid waste management scenarios within the European Union (EU). Five distinct scenarios were analyzed: (1) 100% landfill disposal, (2) 100% metal recycling with the remaining waste incinerated, (3) 40% of organic and recyclable waste composted and recycled, with the rest sent to landfill, (4) 100% of organic and recyclable waste composted and recycled, with other waste sent to landfill, and (5) 100% of organic and metal waste composted and recycled, with the remaining waste incinerated. Packaging waste plays a critical role in assessing these scenarios, as it is produced in large quantities, and the efficiency of its recycling has a direct impact on the overall waste management strategy's success. Various packaging materials, including plastics, paper, glass, and metals, were incorporated into the recycling process. The recovery of methane gas for electricity generation from landfills significantly mitigates global warming potential, reducing the negative environmental impacts. The study's results indicate that Scenario 4 and Scenario 5 are the most environmentally friendly options. Scenario 4 involves composting and recycling 100% of organic and recyclable waste, with the remaining waste sent to landfill. This approach effectively manages all waste types, including packaging waste, while minimizing landfill use and promoting energy recovery. Scenario 5 emphasizes the composting and recycling of 100% of organic and metal waste, with the remainder incinerated. This scenario particularly supports the recycling of metal packaging and reduces the landfill load while also recovering energy. Overall, the findings highlight these two scenarios as the most effective strategies for minimizing the environmental impact of packaging and other waste types. Implementing these methods would represent a significant step toward achieving sustainable waste management goals.