Ebeveyn yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının çocukluk çağı obezitesine etkisi
The effect of parental lifestyle and dietary habits on childhood obesity
  1. Tez No: 919111
  2. Yazar: ŞEFİKA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVA KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, çocuk, ebeveyn, fiziksel aktivite, obezite, Child, nutrition, obesity, parent, physical activity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Bu araştırma, ebeveyn yaşam tarzının ve beslenme alışkanlıklarının çocuklarda fazla kiloluluk ve obeziteye etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma kesitsel türde bir araştırmadır. Araştırma Ağustos 2023- Ocak 2024 tarihleri arasında 38 normal ağırlıktaki çocuk, 35 fazla kilolu/obez çocuk ve 73 ebeveyni ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Sosyodemografik Özellikler ve Obeziteyi Değerlendirme Anket Formu, 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim Kaydı Formu, Besin Tüketim Sıklığı Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ve Aile Beslenme ve Fiziksel Aktivite Ölçeği (ABFA) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, ortalamalar, standart sapma, ki-kare analizi, Kurtosis ve Skewness kat sayıları, bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Fazla kilolu/obez çocukların boyun çevresi ortalaması (33,23±2,76 cm), normal ağırlıktaki çocukların boyun çevresi ortalamasından (27,74±2,49 cm) daha yüksek bulunmuştur (t=-9,765, p=0,001). Anne boyun çevresi ortalaması bakımından fazla kilolu/obez çocukların ortalaması (36,86±2,70 cm), normal ağırlıktaki çocukların ortalamasından (34,21±2,90 cm) daha yüksek bulunmuştur (t=-3,659, p=0,001). Fazla kilolu/obez çocukların günlük aldıkları enerji (1932,44±554,31 kkal), karbonhidrat (224,01±70,66 g) ve yağ (81,48±31,15 g) ortalamaları, normal ağırlıktaki çocukların günlük aldıkları enerji (1389,65±434,26 kcal), karbonhidrat (162,60±60,67 g), yağ (53,42±18,68 g) ortalamalarından yüksek bulunmuştur (t=-4,677, p=0,001; t=-3,993, p=0,001; t=-4,617, p=0,001). Çay, kahve, süt, meyve suyu tüketimi dışında, normal ağırlıktaki çocuklar ile ebeveynlerinin çoğu besin tüketim sıklıkları benzer bulunmuştur (p>0,05). Meyve suyu, ayran, kahve ve peynir tüketimi dışında, fazla kilolu/obez çocuklar ile ebeveynlerinin diğer besin tüketim sıklıkları benzer bulunmuştur (p>0,05). Normal grubun ABFA ölçeği toplam puanı (59,78±7,58), obez grubundan (47,00±8,65) yüksek bulunmuştur (p=0,001). Normal ağırlıktaki çocukların %73,7'si, fazla kilolu/obez çocukların ise %82,9'u inaktif olup fiziksel aktivite düzeyi bakımından aralarında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,344). Çocuklar ve ebeveynleri arasındaki fiziksel aktivite oranları farkı normal grupta istatistiksel olarak anlamlı olup ebeveynler çocuklardan daha inaktif (p=0,033); obez grupta istatistiksel olarak anlamlı olmayıp hem ebeveynlerin hem çocukların çoğunluğunun inaktif olduğu bulunmuştur (p=0,106). Sonuç: Fazla kilolu/obez çocukların günlük aldıkları enerji (kkal), karbonhidrat (g) ve yağ (g) ortalamaları normal ağırlıktaki çocuklardan daha yüksek bulunmuştur. Ebeveynlerin besin tüketim sıklıkları genellikle çocukları ile benzer bulunmuştur. Obez grubun normal gruba göre ABFA puanının daha düşük bulunması obez grubun obezite için daha yüksek riskli aile ortamına ve uygulamalarına sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effect of parental lifestyle and eating habits on overweight and obesity in children. Material and Method: The study is a cross-sectional study. The study was conducted between August 2023 and January 2024 with 38 normal weight children, 35 overweight/obese children and 73 parents. Data were collected using the Sociodemographic Characteristics and Obesity Assessment Questionnaire, 24-Hour Retrospective Food Consumption Record Form, Food Consumption Frequency Form, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) and Family Nutrition and Physical Activity Scale (ABFA). Numbers, percentages, averages, standard deviation, chi-square analysis, Kurtosis and Skewness coefficients, t test in independent groups, Mann Whitney U Analysis were used to analyze the data. Results: The mean neck circumference of overweight/obese children (33.23±2.76 cm) was found to be higher than the mean neck circumference of normal weight children (27.74±2.49 cm) (t=-9.765, p=0.001). In terms of maternal neck circumference, the mean of overweight/obese children (36.86±2.70 cm) was found to be higher than the mean of normal weight children (34.21±2.90 cm) (t=-3.659, p=0.001).The average daily energy (1932.44±554.31 kcal), carbohydrate (224.01±70.66 g) and fat (81.48±31.15 g) intakes of overweight/obese children were found to be higher than the average daily energy (1389.65±434.26 kcal), carbohydrate (162.60±60.67 g) and fat (53.42±18.68 g) intakes of normal weight children (t=-4.677, p=0.001; t=-3.993, p=0.001; t=-4.617, p=0.001). Except for tea, coffee, milk and fruit juice consumption, most food consumption frequencies of normal weight children and their parents were found to be similar (p>0.05). Except for fruit juice, ayran, coffee and cheese consumption, other food consumption frequencies of overweight/obese children and their parents were found to be similar (p>0.05). The total ABFA scale score of the normal group (59.78±7.58) was found to be higher than the obese group (47.00±8.65) (p=0.001.The total ABFA scale score of the normal group (59.78±7.58) was found to be higher than the obese group (47.00±8.65) (p=0.001). 73.7% of normal weight children and 82.9% of overweight/obese children were inactive, and no significant difference was found between them in terms of physical activity level (p=0.344). The difference in physical activity rates between children and their parents was statistically significant in the normal group, with parents being more inactive than children (p=0.033); but it was not statistically significant in the obese group, with both parents and the majority of children being inactive (p=0.106). Conclusion: The average daily energy (kcal), carbohydrate (g) and fat (g) intake of overweight/obese children was found to be higher than that of normal weight children. The food consumption frequencies of parents were generally similar to their children. The lower ABFA score of the obese group compared to the normal group showed that the obese group had a higher risk family environment and practices for obesity.