Pemfigus ve pemfigoidli hastalarda depresyon-anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, intihar düşüncesi ve skindex-16 ölçeklerinin incelenmesi
- Tez No: 919154
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: OBH, Depresyon, Anksiyete, TSSB, İntihar düşüncesi, AIBD, Depression, Anxiety, PTSD, Suicidal ideation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Otoimmün büllöz hastalıklar (OBH), deri ve mukozadaki yapısal proteinlere karşı otoantikorlarla ilişkili nadir hastalıklardır. Bu çalışma, pemfigus ve pemfigoid hastalarında depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve intihar olasılığını araştırmayı, bu bozuklukların Skindex-16 ölçeği ve diğer klinik verilerle ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya Ekim 2023 ile Ekim 2024 tarihleri arasında; Büllöz Hastalıklar Ünitemize başvuran yeni tanı konulmuş 29 pemfigus, 21 pemfigoid hastası dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik ve hastalık ile ilgili verileri, Skindex-16, PDAI (Pemfigus Hastalık Alan İndeksi), BPDAI (Büllöz Pemfigoid Hastalık Alan İndeksi), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi Ölçeği (PCL-5), İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) skorları kaydedilmiştir. Sonuçlar IBM SPSS 26.0 programı ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Hastaların %52'si pemfigus vulgaris (PV), %36'sı büllöz pemfigoid (BP), %6'sı pemfigus foliaceus (PF), %4'ü müköz membran pemfigoidi (MMP) ve %2'si pemfigoid gestasyones hastasıdır. OBH hastalarında oral mukoza %62, saçlı deri %56 ve genital mukoza tutulumunun %30 olduğu gözlenmiştir. Ortalama PDAI ve BPDAI skorları 26,10±15,83 ve 37,86±28,53'tür. PDAI ile Skindex-16 Semptom puanı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Anksiyete belirtileri gösteren pemfigus hastalarında PCL-5, pemfigoid hastalarında İOÖ puanları artmıştır. Depresyon belirtileri olan pemfigus hastalarında İOÖ-Umutsuzluk, pemfigoid hastalarında İOÖ-İntihar Düşüncesi ve Skindex-16 Emosyon puanları yüksektir. TSSB belirtileri olan OBH hastalarında HADS-Anksiyete, Skindex-16 ve PCL-5 puanları artmıştır. PCL-5 ölçeği, Skindex-16 ve İOÖ puanlarını anlamlı şekilde etkilemiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, OBH hastalarının fiziksel ve ruhsal durumlarının bütüncül yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Dermatoloji ve psikiyatri hekimlerinin multidisipliner iş birliğiyle psiko-sosyal değerlendirme ve müdahale yöntemleri geliştirmesi, bu hastaların yaşam kalitesini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Autoimmune blistering diseases (AIBDs) are rare diseases associated with autoantibodies against structural proteins in the skin and mucous membranes. This study aims to investigate depression, anxiety, post-traumatic stress disorder (PTSD), and suicide risk in patients with pemphigus and pemphigoid, and to explore the relationship between these disorders and the Skindex-16 scale and other clinical data. The study included 29 pemphigus and 21 pemphigoid patients diagnosed between October 2023 and October 2024 at the Blistering Diseases Unit, Department of Dermatology and Venereology, Akdeniz University. The sociodemographic and disease-related data of the patients, along with their Skindex-16, PDAI (Pemphigus Disease Area Index), BPDAI (Bullous Pemphigoid Disease Area Index), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Post-Traumatic Stress Disorder Checklist Scale (PCL-5), and Suicide Risk Scale (SRS) scores, were recorded. The results were statistically analyzed using IBM SPSS 26.0 software. Among the patients, 52% were diagnosed with pemphigus vulgaris (PV), 36% with bullous pemphigoid (BP), 6% with pemphigus foliaceus (PF), 4% with mucous membrane pemphigoid (MMP), and 2% with gestational pemphigoid. Mucosal involvement was observed in 62% of patients in the oral mucosa, 56% in the scalp, and 30% in the genital mucosa. The mean PDAI and BPDAI scores were 26,10±15,83 and 37,86±28,53, respectively. A positive correlation was found between PDAI and Skindex-16 Symptom scores. Increased scores on PCL-5 were observed in pemphigus patients with anxiety symptoms, while increased Suicide Risk Scale (SRS) scores were observed in pemphigoid patients. Depression in pemphigus patients was associated with higher SRS-Hopelessness scores, while in pemphigoid patients, higher Skindex-16 Emotion and SRS-Suicide Ideation scores were found. PTSD symptoms in AIBD patients were associated with increased HADS-Anxiety, Skindex-16, and PCL-5 scores. The PCL-5 scale significantly affected both Skindex-16 and SRS scores. In conclusion, this study emphasizes the need for a holistic approach to address both the physical and mental health of AIBD patients. Collaboration between dermatology and psychiatry specialists to develop psychosocial evaluation and intervention methods may enhance the quality of life for these patients.