İnkranial tümörlerin tanısında çok düşük alanlı manyetik rezonans görüntüleme (VLF MRG)'nin rolü
The Role of very low field MRI (VLF MRI) on diagnosing intracranial tumors
  1. Tez No: 91917
  2. Yazar: EREN SERİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. Y. KENAN BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Intracranial tumors, VLF MRI, Mid or high-field MRI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu çalışma Tel-Aviv Üniversitesi Radyoloji servisinde intrakranial tümör ön tanılı 78 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Bu çalışmanın amacı intrakranial tümörlerin incelenmesinde VLF MRG ile orta ve yüksek alanlı MRG'de tarif edilen bulguları karşılaştırmaktı. BT ve VLF MRG'nin tek. bir sistem maliyeti gibi düşündüğümüzde bunun ekonomik etkinliğini orta ve yüksek alanlı MRG'nin maliyeti ile karşılaştımayı da amaçladık. İntrakranial tümör ön tanısı olan 78 hastanın serebral incelemeleri BT ve VLF MRG ile yapıldı. Kontrastlı ve kontrastsız kesitler alındı. Orta veya yüksek alanlı MRG ile 72 hastanın serebral incelemeleri yapıldı. Tl ve T2 relaksasyon zamanlan spin-eko sekansında ölçüldü. Aksial planda kontrast verilmeden Tl ve T2 ağırlıklı görüntüler, aksial, sagittal ve koronal planlarda kontrastlı Tl ağırlıklı kesitler alındı. 28 hastanın tedavi sonrası kontrol serebral incelemeleri VLF MRG ile yapıldı.. VLF MRG'de elde edilen sonuçlar orta ve yüksek alanlı MRG incelemelerinin bulguları ile operasyon sonrası histopatolojik sonuçlarıyla karşılaştırıldı. VLF MRG'de tanımlanan bulgular orta ve yüksek alanlı MRG'de izlenen bulgularla aynı sinyal karakteristiklerini ve görüntü özelliklerini taşıyordu. Ancak görüntünün kalitesi orta ve yüksek alanlı MRG'de daha iyi idi. BT ile VLF MRG kombinasyonunun doğru klinik tanıyı sağladığını ve her olgu için klinik tanıya vanlabildiğini saptadık. Bu kombine görüntüleme yönteminin 1:3 oranında daha ekonomik olduğunu belirledik. Tedavi sonrası VLF MRG ile yapılan takip serebral incelemelerde maliyetin 1:5 oranda düştüğü ve daha fazla detaylı bilgiler saptandığı tespit edildi. Sonuçlarımız VLF MRG yönteminin intrakranial tümörlerin görüntülenmesinde uyumlu, pahalı olmayan, etkili, kullanışlı bir yöntem olduğunu göstermektedir. Permanent magnet tipli MRG sistemleri intrakranial patolojilerin tanısında etkin ekonomik çözüm sağlayabilir. Anahtar Kelime: İntrakranial tümörler, VLF MRG, BT, Orta ve yüksek alanlı MRG IV
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF VERY LOW FIELD MRI(VLF MRI) ON DIAGNOSING INTRACRANIAL TUMORS ABSTRACT This study was conducted in department of radiology at Tel- Aviv University, with 78 patients with a known intracranial tumor. The purpose of this investigation was to compare findings that have been described at VLF MRI and mid or high-field MRI for detection of intracranial tumors. We also aimed to compare the cost-effectiveness of CT and VLF MRI considered as one cost unit to cost effectiveness at mid or high- field MRI. Cerebral CT and VLF MRI examinations were performed in 78 patients with known intracranial tumor. Slices were taken with and without contrast material.72 patients underwent MR imaging at mid or high-field strength. Spin-echo sequence was used for measurements of Tl and T2 relaxation times, Tl and T2 weighted images were taken without contrast material. Then Tl weighted sections were imaged in axial, sagittal, coronal plans with contrast 28 patients were examined with VLF MRI for control cerebral examinations after treatment The results of VLF MRI were compared with findings of mid or high-field MRI examinations and with histopathologic results after operation. Findings that have been described at VLF MRI were the same signal characteristics and the same characteristic appearance of lesions with mid or high-field MRI findings. But image quality was better at mid or high-field strengths. Combined results of VLF MRI and CT provided correct initial diagnosis and allowed clinical decision making in each case. This combined imaging entity considered as one cost unit was determined cost-effective compared to mid or high-field at a ratio of 1:3. Subsequent follow-up cerebral imaging after treatment is made on VLF MRI which reduces cost ratio 1:5 and determined more detailed findings.. Our results indicate that VLF MRI is a convenient, inexpensive, accurate and useful method for the imaging of intracranial tumors. Permanent magnet MRI systems can provide cost-effective solution at the initial diagnosis of intracranial pathologies.