Pediatrik yaş grubunda alt üriner sistem patolojilerinde radyolojik görüntülemenin yeri
- Tez No: 91927
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜREYYA K. SOYUPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alt üriner sistem patolojileri, VCUG, pediatrik îCftesmöĞRirrîM kürülu, Lower urinary tractus pathologies, VCUG, pediatric VI ta füKSEKöiifrlM mmiu
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET PEDİATRİK YAŞ GRUBUNDA ALT ÜRİNER SİSTEM PATOLOJİLERİNDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMENİN YERİ Bu çalışmanın amacı pediatrik grupta alt üriner sistem patolojilerinin tanısında radyolojik görüntülemenin yerini ortaya koymaktır. Çalışmaya 156 hasta alındı. Tüm hastalara voiding sistoüretrografı (VCUG) ve ultrasonografi (US) yapıldı. Bazı hastalara intravenöz ürografi (İVÜ) ve radyonüklid görüntüleme (RG) uygulandı. En sık görülen patoloji vezikoüreteral reflü (VUR) idi. VCUG, VUR tanısında ve derecelendirmesinde altın standart olma özelliğini korumaktadır. Aynı zamanda nörojenik mesane, divertikül, posterior üretral valv (PUV), üretra divertikülü ve duplikasyonu gibi patolojilerde yüksek tanısal etkinliğe sahiptir. US, böbrek boyut, ekojenite, parenkim kalınlığı ve toplayıcı sistemleri değerlendirmede önemli bilgiler vermesinin yanı sıra kolay uygulanabilir, tekrarlanabilir ve ucuz olması; radyasyon içermemesi gibi avantajlara sahiptir. Uygun seçilen hastalarda ilk tarama yöntemi olmalıdır. Ancak VUR gibi patolojilerde reflüyü ve renal skarı göstermede yeterli değildir. İVÜ de böbrek boyut ve parankim kalınlığı ve toplayıcı sistemleri hakkında yeterli bilgiler veriken çift toplayıcı sistem, üreterosel, ektopik ureter sonlan im yeri ve mesane patolojilerinde yüksek tanısal etkinliğe sahiptir. Ancak renal skarı göstermede radyonüklid görüntüleme kadar hassas değildir. Radyonüklid görüntüleme (RG), renal skarı göstermede, böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede etkili bir tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ROLE OF IMAGING IN LOWER URINARY TRACTUS PATHOLOGIES IN THE PEDIATRIC AGE GROUP The aim of this study is to determine the role of imaging in the diagnosis of lower urinary tractus pathologies in the pediatric age group. One hundred and fifty-six patients were incleded in this study. All patients underwent voiding cystouretrography (VCUG) and ultrasonography (US). Some patients had intravenous urography (IVU) and some had nuclear scintigraphy (NS). The most common pathology was vesicoureteral reflux (VUR). VCUG is the gold standard in the diagnosis and grading of VUR. It also has high diagnostic value in the work-up of pathologies such as neurogenic bladder, diverticuli, posterior urethral valves (PUV), urethal duplication. US has advantages since there is no radiation, it is cheaper, easy to perform and redocument in addition to its capability in demonstrating renal size, parenchymal echogenecity and thickness, and collecting systems. It can be the first screening method in carefully selected patients. However, it is insufficient in demonstrating reflux and renal scars. IVU gives sufficient detail on renal size, parenchyma and collecting systems; it has diagnostic value in the demonstration of duplex collecting systems, ureteroceles, ectopic ureteral orifice, and bladder anomalies. However, NS is more sensitive in the detection of renal scars. Nuclear scintigraphy is an effective method in the imaging of renal function and scars.