Sanatçıların kedileri ve eserlerine yansımaları
Artists' cats and their reflections on their works
- Tez No: 919353
- Danışmanlar: DOÇ. GÜLŞAH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Evcilleştirme, Kedi, Sanat, Sanatçı, Domestication, Cat, Art, Artist
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İlk çağlardan itibaren insanlar ve hayvanlar, ortak bir yaşam alanını paylaşmışlardır. Paylaşılan bu ortak yaşamda zamanla iki ayrı tür arasında bir etkileşim süreci başlamıştır. İlk insanlar, hayvanlara karşı tecrübesiz ve savunmasız olduklarından dolayı hayvanlardan kaçınma eğiliminde olmuşlar ve kendilerini korumak amacıyla güvenli alanlar inşa etmişlerdir. İlk çağlarda, insan ve hayvan arasındaki etkileşim, insanların hayatta kalabilme mücadelesinin bir parçası olarak, hayvanları besin kaynağı olarak görmeleriyle şekillenmiştir. Fakat zaman içerisinde insanlar, avladıkları hayvanların güçlerinden ve taşıdıkları özelliklerden yararlanmak amacıyla onları evcilleştirme süreçlerine yönelmişlerdir. Evcilleştirilen hayvanlardan biri de kedilerdir. Kediler, evcilleştirilmeden önce avcılıkta ustalaşmış vahşi hayvanlar olarak bilinmektedir ve bu özellikleri, insanların onları evcilleştirmesinin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. İnsanların tarıma başlamasıyla birlikte, artan haşere ve fare popülasyonu tarım arazilerine ve tahıl depolarına zarar vermeye başlamıştır. Bu durumu önlemek isteyen insanlar, haşereleri avlama yeteneğine sahip kedi türlerine yönelmişlerdir. Kediler evcilleştirildikten sonra, avcılık yeteneklerinin yanı sıra kendine özgü karakterleriyle de insanların dikkatini çekmeye başlamıştır. Onların gizemli doğası, oyuncu karakterleri ve bağımsız davranışları, insanları cezbetmiş ve zamanla kediler, evcil hayvanlar arasında en popüler tür haline gelmiştir. Kedinin kendine özgü karakteristik özellikleri, sanatçıların da ilgisini çekmiştir. Özellikle Orta Çağ döneminde yaşanan kedilerin karanlık çağı olarak adlandırılan dönemdeki kedi soykırımının sona ermesinde sanatçıların büyük katkıları olmuştur. Geçmişte ve günümüzde birçok sanatçı, gerçek hayatta kedilerle yaşamış, onları gözlemlemiş ve aralarında bir arkadaşlık oluşmuştur. Bu arkadaşlığın etkisiyle sanatçılar, evcil hayvanları olan kedileri eserlerine dahil etmiş ve kullandıkları kedi figürlerine kendi belirledikleri anlamlarla tasvir edip, kendi biçim anlayışlarına göre görünüm vermişlerdir. Bu çalışmada, kedi sahibi olan sanatçıların kedileri ile olan etkileşiminin sonuçları incelenecek; sanatçıların eserlerinde kedilerin hangi sahnelerde yer aldığı, kediyi nasıl ve nerelerde kullandıkları araştırılacak; ayrıca kedilerin sanatçılar üzerindeki etkileri değerlendirilecektir. Böylece kedinin sanattaki yeri ve önemi ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, humans and animals have shared a common living space. In this shared common life, an interaction process between the two separate species began over time. Since the first humans were inexperienced and defenseless against animals, they tended to avoid animals and built safe areas to protect themselves. In ancient times, the interaction between humans and animals was shaped by humans seeing animals as a source of food as part of their struggle to survive. However, over time, humans turned to the process of domesticating the animals they hunted in order to benefit from their strength and characteristics. One of the domesticated animals is cats. Before they were domesticated, cats were known as wild animals that were experts in hunting, and these characteristics are among the most important reasons why humans domesticated them. With the start of agriculture, the increasing population of pests and mice began to damage agricultural lands and grain depots. People who wanted to prevent this situation turned to cat species that were capable of hunting pests. After cats were domesticated, they began to attract people's attention with their unique characters as well as their hunting abilities. Their mysterious nature, playful character and independent behavior have attracted people and over time cats have become the most popular species among pets. The unique characteristics of cats have also attracted the attention of artists. Especially in the Middle Ages, artists have made great contributions to the end of the cat genocide, which was called the dark age of cats. Many artists in the past and today have lived with cats in real life, observed them and formed friendships between them. With the influence of this friendship, artists have included their pet cats in their works and have depicted the cat figures they use with the meanings they determine and given them appearances according to their own understanding of form. In this study, the results of the interaction of artists who own cats with their cats will be examined; in which scenes cats are included in the artists' works, how and where they use cats will be investigated; and also the effects of cats on artists will be evaluated. Thus, the place and importance of cats in art will be revealed.