Aile kavramının Çocuk Evleri Sitesi'ndeki 6-14 yaş çocukların resimlerine yansımaları
The reflections of the family concept on the pictures of 6-14 years old children on the Children's Houses Site
- Tez No: 919451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: aile, çocuk, resim, family, child, picture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Çocukların yapacakları resimlerde aile özleminin beraberinde getirdiği psiko-sosyal tahribatı, aileye dair çok yönlü derin duygu ve düşüncelerinin resimler üzerindeki yansımaları konusunda farkındalık yaratabilmek amaçlanmıştır Yöntem: Yapılan bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmıştır. Model olarak ise genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ağrı ili Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Çocuk Evleri Sitesi'nde ailelerinden ayrı yaşayan 6-14 yaş arası çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve katılımcıların yapmış oldukları resimleri değerlendirmede Dereceli Puanlama Anahtarı (DPA) kullanılmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin demografik bilgilerini ve çizmiş oldukları resimler hakkında bilgiler içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 6-14 yaş arası çocuklara öncelikle resim yapacakları konu hakkında bilgi verilerek bu konunun resmedilmesi ve daha sonra konu ile alakalı 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu dağıtılarak cevaplamaları istenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine göre Dereceli Puanlama Anahtarı (DPA) kullanılarak, frekans değerleri verilip kategorilere göre tablolaştırılarak sunulmuştur. Bulgular: Uzman görüşleri doğrultusunda öğrencilerin resimlerde açık ve sıcak renkleri kullandıkları, sevgi ve neşe duygularına daha çok yer verdikleri nefret, öfke ve korku gibi duygulara çok az yer verdikleri belirlenirken; çocukların ise resimlerinde aile ve sevdiklerine yönelik mutluluk ve güzel duyguları yansıttıklarını ifade ettikleri saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışma sonucunda katılımcıların aile kavramına yönelik yaptıkları resimlerden mutluluk hissettikleri ve güzel duygular yansıttıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum aile kavramının çocuklar için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the pictures that children will make, it is aimed to raise awareness about the psycho-social destruction brought about by the longing for the family, and the reflections of the multifaceted deep feelings and thoughts about the family on the painting. Method: In this study, qualitative research methods were used. The general scanning model was used as the model. The study group of the research consists of children between the ages of 6 and 14 living separately from their families in the Children's Houses Complex affiliated to the Provincial Directorate of Family, Labor and Social Services in Ağrı. As a data collection tool, a rubric which was prepared by the researcher, was used to evaluate the paintings made by the participants. In addition, a semi-structured interview form containing information about the demographic information of the students and the pictures drawn by the students was used. Children between the ages of 6 and 14 who participated in the research were first asked to paint by giving information about the subject they would paint, and then to answer the semi-structured interview form consisting of 5 questions related to the subject. According to the content analysis, the obtained data were presented by using the Rubric, frequency values were given and tabulated according to the categories. Findings: In line with the expert opinions, it was determined that the students used light and warm colors in the pictures, gave more space to the feelings of love and joy, and gave little place to the emotions such as hatred, anger and fear; On the other hand, it was determined that children expressed that they reflect happiness and good feelings towards family and loved ones in their paintings. Conclusions: As a result of the study, it was concluded that the participants felt happiness and reflected good feelings from the pictures they made for the concept of family. This shows how important the concept of family is for children.