Hasan Nail Canat'ın hayatı, sanatı ve eserlerindeki iletilerin çocuğa görelik ve dil açısından incelenmesi
Examining Hasan Nail Canat's life, art and messages in his works in terms of language and child-relavence
  1. Tez No: 919457
  2. Yazar: ELİF GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Nail Canat, İletiler, Okuma Kültürü, Dil, Çocuğa Görelik, Hasan Nail Canat, Messages, Reading Culture, Language, Suitability for the Child
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
“Çocuk Edebiyatı”kavramı günümüz edebiyatında önem kazanmış olup üzerine çokça araştırma yapılmaktadır. Son yılların titizlikle üzerinde durduğu; birtakım değer ve kriterler bakımından hassasiyet gerektiren bu edebiyatın barındırdığı eserleri de titizlikle incelemek gerekmektedir. Çocuklar için yazılmış her kitap uygun ölçülere ve değerlere sahip olmamaktadır. Özellikle 'çocuğa görelik' kavramının kitaplarda tam anlamıyla karşılığını bulup bulmadığı noktasında incelemeler yapılmıştır. Bu çalışma,“Hasan Nail Canat'ın Hayatı, Sanatı ve Eserlerindeki İletilerin Çocuğa Görelik ve Dil Açısından Değerlendirilmesi”başlıklı tez çalışması kapsamında yazara ait bütün eserlerin incelenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Yazara ait“Bir Küçük Osmancık Vardı”adlı eserin 100 Temel Eserde yer alması; diğer kitaplarının da ortaokul kademesi çocukları tarafından sevilerek okunuyor olması bu incelemenin yapılmasına araç oluşturmuştur. Bu durum da çocuk edebiyatı bağlamında eserlerin detaylı bir incelemeyle değerlendirilmesine yol açmıştır. Çalışma kapsamında Hasan Nail Canat'ın basımı yapılan bütün eserleri incelenmiştir. Hasan Nail Canat'ın“Bir Küçük Osmancık Vardı, Yasemen, Gül Yarası, Yiğit Mustafa (Günahkâr Baba), Bir Avuç Ateş, Nur Dağındaki Çocuk, Yaralı Serçe, Kırımlı Murat Destanı, Cimcime Tavşan (Tiyatro)”adlı eserleri inceleme konusunu oluşturmaktadır. Belirlenen eserlerdeki iletiler için de çeşitli kaynaklardan hareketle bir ölçüt listesi oluşturulmuştur. Yazar-eser temelli bir incelemede yazarın hayatı ve sanat anlayışının eserlerine nüfuz ettiği düşüncesinden yola çıkarak yazarı kendi hayat ekseninde tanımak, konumlandırmak gerekir. Çalışmanın ilk bölümünde Hasan Nail Canat'ın hayatı ve sanatı konu edilmiştir. Ailesi ile görüşmeler yapılarak biyografisini oluşturmada onlardan da destek sağlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde araştırmanın amacı ve bilimsel basamakları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise bulgulara yer verilmiş, eserlerin özetleri ve hikâye haritalarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde her bir kitap içerdiği iletiler bakımından taranmış, iletiler olumlu veya olumsuz iletiler olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmanın ölçütü olan iletilerin şeması tablolarda belirtilmiştir. Dördüncü bölümde tespit edilen iletiler bir sonraki bölümde çocuğa görelik ve dil açısından incelemiştir. Bu bölümde iletiler grafik ve tablo üzerinden de tasnif edilmiştir. Sonuç bölümünde ise tespit edilen veriler ışığında değerlendirme yapılarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of“Children's Literature”has gained importance in today's literature and a lot of research is being done on it. What has been meticulously emphasized in recent years; It is necessary to carefully examine the works contained in this literature, which requires sensitivity in terms of certain values and criteria. Not every book written for children has appropriate dimensions and values. In particular, studies have been conducted on whether the concept of 'suitability for children' is fully reflected in the books. This study was created to examine all the works of the author within the scope of the thesis titled“Evaluation of the Messages in Hasan Nail Canat's Life, Art and Works in Terms of Child-Relevance and Language”. The author's work“Bir Küçük Osmancık Vardı”is included in the 100 Basic Works; The fact that his other books are read with pleasure by secondary school children has become a tool for this analysis. This situation has led to a detailed evaluation of the works in the context of children's literature.Within the scope of the study, all published works of Hasan Nail Canat were examined. Hasan Nail Canat's works named“Bir Küçük Osmancık Vardı, Yasemen, Gül Yarası, Yiğit Mustafa (Günahkâr Baba), Bir Avuç Ateş, Nur Dağındaki Çocuk, Yaralı Serçe, Kırımlı Murat Destanı, Cimcime Tavşan (Theatre)”are the subject of the study. A list of criteria was created for the messages in the selected works, based on various sources. In an author-work based analysis, it is necessary to recognize and position the author on the axis of his own life, based on the idea that the author's life and understanding of art permeate his works. In the first part of the study, Hasan Nail Canat's life and art are discussed. Interviews were held with his family and they also provided support in creating his biography. In the second part of the study, information about the purpose and scientific steps of the research was given. In the third chapter, the findings are included, summaries of the works and story maps are included. In the fourth section, each book was scanned in terms of the messages it contained, and the messages were classified as positive or negative messages. The scheme of the messages that are the criteria for this classification is stated in the tables. The messages identified in the fourth section were examined in terms of suitability for the child and language in the next section. In this section, messages are also classified using graphs and tables. In the conclusion section, evaluations were made in the light of the determined data and suggestions were presented.