Ceza infaz kurumunda kalan hükümlü/tutukluların insan haklarına bakış açısı (Bolvadin T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu örneği)
Perspective of convicts/detainees in penitentiary institutions on human rights (Bolvadin T Type Closed Penitentiary Institution example)
- Tez No: 919492
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, ceza infaz kurumu, hükümlü tutuklu, Human rights, penal institution, convict detainee
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bolvadin T tipi kapalı ceza infaz kurumunda kalan hükümlü ve tutukluların insan haklarına bakış açısını tespit etmektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle veriler elde edilerek verilen cevaplardan hareketle içerik analiz yapılmıştır. Tezin çalışma grubunu Bolvadin T tipi kapalı ceza infaz kurumunda yatmakta olan farklı suçlardan hükümlü ve tutuklu bulunan toplamda 37 hükümlü tutukludan meydana gelmektedir. Bu çalışmada elde edilecek verileri, Bolvadin T tipi kapalı ceza infaz kurumunda bulunan toplam 37 H/T yarı yapılandırılmış görüşme formu her eğitim kademesindeki katılımcıları farklı zaman diliminde bir araya getirilerek soruları yazılı olarak cevaplamaların yoluyla elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formunda toplam 8 tane sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların aldıkları eğitim neticesinde sahip oldukları insan haklarıyla ilgili bilgi donanımları farklılık göstermektedir. Eğitimin temelde aileden başlayarak ve süre gelen zamanda her eğitim kademesinde aldıkları eğitim neticesinde katılımcılar kendilerinin sahip oldukları sosyal çevre ve aile yapısı gereği haklarını bilmekte ve bu yönde sorulara cevaplar vermişlerdir. Özellikle özgürlüklerinde kısıtlı olarak engellenmiş bireylerin oluşturduğu ceza infaz kurumlarında insan haklarına yönelik kurumlarda verilen eğitimler neticesinde bireyler dışarda ve ailelerinde alamadıkları eğitimleri, becerileri ve temel olan haklarını öğrenerek sosyal hayatlarına geri döndüklerinde belli bir donanıma sahip bireyler olarak topluma kazandırılıyor. Ceza infaz kurumlarında yapılacak olan eğitim ve öğretim faaliyetleri kapsamında insan hakları ile ilgili temel eğitimlere görsel ve işitsel temalara başvurularak yer verilmeli, insan hakları bilinci hükümlü tutukluların algılarına yerleştirilmelidir. Ayrıca ceza infaz kurumlarında daha derinlemesine, ayrıntılı araştırmalar yapılarak insan hakları konusunda yapılan çalışmaların kapsam genişletilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the perspective of convicts and detainees staying in Bolvadin T-type closed penal institution on human rights. The research obtained data from qualitative research methods using the semi-structured interview technique and content analysis was made based on the answers given. The working group of the thesis consists of a total of 37 convicted detainees convicted and detained for different crimes serving in the Bolvadin T-type closed penal institution. The data to be obtained in this study were obtained by bringing together the participants at each training level in a total of 37 H/T semi-structured interview forms in the Bolvadin T type closed penal institution in a different time period and answering the questions in writing. It consists of a total of 8 questions in the semi-structured interview form as a data collection tool. According to the results of the research, the information equipment of the participants regarding human rights as a result of the training they receive varies. As a result of the education they received at every educational level, starting from the family and continuing in time, the participants knew their rights due to their social environment and family structure and gave answers to questions in this direction. As a result of the training provided in institutions for human rights, especially in penal institutions formed by individuals who are limitedly denied their freedom, individuals are integrated into society as individuals with a certain equipment when they return to their social lives by learning the education, skills and basic rights that they cannot receive outside and in their families. Within the scope of education and training activities to be carried out in penal institutions, basic training on human rights should be included by applying visual and audio themes, and human rights awareness should be placed in the perceptions of convicted detainees. In addition, the scope of studies on human rights should be expanded by conducting more in-depth and detailed research in penal institutions.