Hamilelik döneminde yapılan pilates egzersizinin gebelerin yaşam kalitesi kaygı durumları ve solunum fonksiyonlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of pilates exercise on the quality of li̇fe, anxiety issues and respi̇ratory functions of pregnant women
  1. Tez No: 919800
  2. Yazar: BÜŞRA NUR AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL OCAK, DOÇ. DR. ÖZLEM KAYACIK GÜNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Hamile, Hamile egzersizi, Exercise, Pregnant, Exercise for pregnant
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada, Afyonkarahisar ilinde yaşayan hamile bireylerin hamilelik döneminde yaptıkları pilates egzersizlerinin solunum fonksiyonlarına, durumluk ve süreklilik kaygı durumlarına, yaşam kalitelerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu, 2023 ve 2024 yılı içinde Afyonkarahisar'da yaşayan 20. haftadaki hamilelik sürecini kapsayan ve kontrol altında bulunduğu doktoru tarafından bu çalışmaya katılmasında sakıncası olmayan bireyler deney grubunu 13 hamile birey ve kontrol grubunu 13 hamile birey toplamda 26 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”,“WHO Yaşam Kalite Ölçeği”, ''Durumluluk-Sürekli Kaygı Envanteri (DKE-SKE)'', Spirometre kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20 for Windows paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, gebelik döneminde yapılan pilates egzersizinin, gebelerin akciğer hacim kapasitesini geliştirmesi üzerine etkili olduğu tespit edilmiştir. Pilates egzersizleri yapan hamile bireylerin ilk nefes ölçümleri ve son nefes ölçümleri arasında fark bulunurken aynı şekilde pilates egzersizleri yapmayan hamile bireylerin ilk ve son ölçümleri arasında farka rastlanmıştır. Durumluk ve süreklilik kaygı envanteri ve yaşam kalitesi durumlarının incelenmesinde herhangi bir farklılığa rastlanmamıştır. Ancak kendi içlerinde ortalamaya bakıldığında ise yaşam kalitesi ölçeğinin sağlık, psikolojik, sosyal ve çevre alt boyutunda deney grubunda artış meydana gelmiştir. Bu da egzersiz yapmanın hamile bireylere iyi geldiği söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of pilates exercises performed during pregnancy on respiratory functions, state and trait anxiety, and quality of life of pregnant women living in Afyonkarahisar province. The research group consisted of 13 women living in Afyonkarahisar in the year 2023-2024, who were in their 20th week of pregnancy and whose participation in this study was not deemed harmful by their doctor, and the experimental group consisted of 13 women, who were the control group. As data collection tools, 'Personal Information Form', 'WHO Quality of Life Scale', 'State-Trait Anxiety Inventory (SAI-SAI)' and Spirometer developed by the researchers were used. SPSS 20 for Windows package program was used to evaluate the obtained data. As a result of the research, it was seen that pilates exercises done during pregnancy positively improved the lung volume and capacity of pregnant women. It was observed that the state and trait anxiety of the experimental group performing Pilates exercises decreased and their quality of life increased. It was observed that nine of the pregnant women in the experimental group gave birth vaginally. It was also determined that the birth weights of the babies of the pregnant women in the experimental group were better than those of the control group. In this context, pregnant women are recommended to do pilates and reformer exercises under the supervision of their doctors.