Diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencilerinin ve hekimlerinin hepatit B ,hepatit C hastalıkları ve edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromu konusundaki bilgi düzeyinin ve farkındalıklarının araştırılması
Investigation of the knowledge level and awareness of dental faculty interns and dentists about hepatitis B, hepatitis C diseases, and acquired immunodeficiency syndrome
  1. Tez No: 919813
  2. Yazar: TEYMUR MAMMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ UMUR SAKALLIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentistry, Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Knowledge Level, Attitude, Awareness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, klinik hayatına yeni başlayan diş hekimliği öğrencilerinin ve araştırma görevlilerinin bulaş riskinin yüksek olduğu bilinen HBV, HCV, HIV enfeksiyonu hakkında bilgi düzeyi, tutum ve davranışlarını incelemektir. Materyal ve Metot: Bu amaçla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 4. ve 5. Sınıf stajyer öğrencilerinin ve hekimlerinden oluşan toplam 402 katılımcıya anket formları uygulanmış ve HBV, HCV, HIV enfeksiyonları ve ilişkili hastalıklarla ilgili bilgi düzeyleri, tutumları ve uygulamaları ölçülerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %57'sinin kadın ve %33'ünün ise erkek olduğu, %32,6'sının 4. sınıf stajyer öğrenci, %34,1'inin 5. sınıf stajyer öğrenci ve %33,3'ünün ise araştırma görevlisi olduğu belirlendi. 4. Sınıf stajyer öğrencilerin %50'sinden fazlasının doğru cevap verdiği soru sayısının 6 olduğu; 5. sınıf öğrencilerin de %50'sinden fazlasının doğru cevap verdiği soru sayısının 7 olduğu ve araştırma görevlilerinin %50'sinden fazlasının doğru cevap verdiği soru sayısının ise 11 olduğu tespit edildi. Cinsiyet, deneyim düzeyi (stajyer veya araştırma görevlisi) ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili deneyimler gibi demografik ve mesleki faktörlerin, enfeksiyon kontrolü prosedürlerine bağlılık ve bulaşıcı hastalıklara yönelik tutumlar üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu gösterdi. Kadın katılımcıların erkeklere kıyasla ve araştırma görevlilerinin öğrencilere kıyasla, enfeksiyon kontrolü ve koruyucu ekipman kullanımı gibi uygulamalara daha fazla dikkat ettiği belirlendi. Sonuçlar: Bulgularımız katılımcıların HBV, HCV ve HIV/AIDS hastalıklarına dair genel bilgi seviyesinin yeterli olduğunu göstermesine rağmen, belirli konularda bilgi eksiklikleri ve pratik uygulamalarda farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, enfeksiyon kontrolü konusunda eğitimin önemini vurgularken, özellikle stajyer öğrencilerde bu farkındalık seviyesinin artırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Anahtar Sözcükler: Diş Hekimliği, Hepatit B, Hepatit C, HIV, Bilgi Düzeyi, Tutum, Farkındalık
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the knowledge level, attitudes, and behaviors of dental students and research assistants who are at high risk of transmission of HBV, HCV, and HIV infections. Materials and Methods: For this purpose, survey forms were administered to a total of 402 participants, consisting of 4th and 5th-year intern students and dentists from Ondokuz Mayıs University Faculty of Dentistry. The knowledge levels, attitudes, and practices of participants regarding HBV, HCV, and HIV infections and related diseases were measured and compared. Results: It was determined that 57% of the participants were female, 33% were male, 32.6% were 4th-year intern students, 34.1% were 5th-year intern students, and 33.3% were research assistants. The number of questions where more than 50% of 4th-year students answered correctly was 6; for 5th-year students, this number was 7; and for research assistants, it was 11. Demographic and professional factors such as gender, experience level (intern or research assistant), and experiences related to infectious diseases were found to significantly influence adherence to infection control procedures and attitudes toward infectious diseases. It was observed that female participants and research assistants paid more attention to infection control practices and the use of protective equipment compared to their male counterparts and students. Conclusion: While the findings indicate that participants generally have an adequate knowledge level regarding HBV, HCV, and HIV/AIDS, there are still gaps in knowledge on certain topics and differences in practical applications. These findings highlight the importance of education on infection control, especially in increasing the awareness of intern students.