Control of sugar beet leaf spot (Cercospora beticola) using nanoparticle supplemented oregano (Origanum onites) essential
Nanopartikül takviyeli kekik esansiyel yağı (Origanum onites) kullanılarak şeker pancarı yaprak lekesinin (Cercospora beticola) kontrolü
- Tez No: 919910
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cercospora beticola, Cercospora yaprak lekesi, antifungal, nanopartikül, Origanum onites, Cercospora beticola, Cercospora leaf spot, antifungal, nanoparticle, Origanum onites
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ŞEKER PANCARI YAPRAK LEKE HASTALIĞININ (Cercospora beticola) OREGANO (Origanum onites) UÇUCU YAĞI İLE TAKVİYE EDİLMİŞ NANOPARTİKÜLLER İLE KONTROLÜ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Aralık 2024 Danışman: Prof. Dr. Mehmet ARSLAN ÖZET Cercospora beticola'nın neden olduğu Cercospora yaprak lekesi, dünya genelinde şeker pancarı üretimini, verimini ve şeker içeriğini etkileyen önemli bir fungal hastalıktır. Hastalığın mücadelesinde kullanılan fungisitlere direnç sorunu, C. beticola'nın kontrolünü dünya genelinde en ciddi sorunlardan biri olarak bildirilmiştir. Metal oksitlerin nanopartikülleri ve/veya uçucu yağların şeker pancarında Cercospora yaprak lekesi hastalığının kontrolü için kimyasal fungisitlere alternatif bir çözüm sağlayabileceği bildirilmiştir. Bu çalışma, gümüş oksit (AgONPs), bakır oksit (CuONPs), çinko oksit (ZnONPs) nanopartikülleri, oregano (Origanum onites) uçucu yağı ve bunların kombinasyonlarının C. beticola'ya karşı in vitro ve in vivo koşullarda antifungal potansiyel etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Oregano uçucu yağlarının farklı konsantrasyonları in vitro (2, 4, 8 µl/petri) ve in vivo (2, 4 ve 8 ml/L) koşullarda kullanılmıştır. Nanopartiküllerin C. beticola'ya karşı in vitro ve in vivo antifungal potansiyeli 2000, 4000 ve 8000 mg/l konsantrasyonlarında test edilmiştir. Farklı konsantrasyonlarda uygulanan oregano uçucu yağı ve nanopartiküller C. beticola'ya karşı hem in vitro hem de sera koşullarında (in vivo) değişen oranlarda antifungal etkinlik göstermiştir. Test edilen uçucu yağ ve nanopartiküllerin antifungal etkileri artan konsantrasyonlarına bağlı olarak artış göstermiştir. In vitro koşullar altında en yüksek antifungal etkinlik %96.83 misel gelişiminin engellendiği 60 µl/petri uçucu yağ dozu ile 8000 mg/l CuONPs ve AgONPs kombinasyonlarının uygulandığı petrilerde tespit edilmiştir. Sera koşullarında ise en yüksek antifungal etkinlik %85.94 engelleme oranı ile 8 ml/L uçucu yağ ile 8000 mg/l CuONPs ve AgONPs nanopartikül kombinasyonlarının uygulandığı bitkilerde kayıt edilmiştir. Uygulamalar arasında kaydedilen en düşük in vivo antifungal etkinlik ise 2000 mg/l ve 2 ml/L dozlarının kullanıldığı nanopartikül ve uçucu yağ uygulandığı bitkilerde gözlenmiştir. Sonuçlar, gümüş (AgONPs) veya çinko oksit (ZnONPs) gibi nanopartiküllerin uçucu yağlarla kombinasyonlarının in vitro ve in vivo koşullarda tek başına kullanıldıklarından daha yüksek antifungal etkiye sahip olması, kombinasyon şeklinde uygulamalarının sinerjik etkileşimleri tetiklediğini açıkça göstermiştir.
Özet (Çeviri)
CONTROL OF SUGAR BEET LEAF SPOT DISEASE (Cercospora beticola) USING NANOPARTICLES SUPPLEMENTED WITH OREGANO (Origanum onites) ESSENTIAL OIL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences PhD Thesis, December 2024 Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ARSLAN ABSTRACT Cercospora leaf spot, caused by Cercospora beticola, is an important fungal disease affecting sugar beet yield and sugar content in sugar beet production worldwide. Due to fungicide resistance problems, the control of C. beticola has become one of the most serious problems worldwide. Metal oxide nanoparticles and/or essential oils may provide an alternative solution to chemical fungicides for the control of Cercospora leaf spot disease in sugar beet. This study was conducted to determine the potential antifungal effects of silver oxide (AgONPs), copper oxide (CuONPs) and zinc oxide (ZnONPs) nanoparticles, oregano (Origanum onites) essential oil and their combinations against C. beticola under in vitro and greenhouse (in vivo) conditions. Different concentrations of oregano essential oil were used under in vitro (15, 20, 30 µl/petri) and in vivo (2, 4 and 8 ml/L) conditions. The in vitro and in vivo antifungal potential of nanoparticles against C. beticola was tested at concentrations of 2000, 4000 and 8000 mg/l. Different concentrations of oregano essential oil and nanoparticles showed different levels of antifungal activity against C. beticola in vitro and greenhouse (in vivo) conditions. The antifungal activity of the essential oils and nanoparticles tested increased with increasing concentrations. Under in vitro conditions, the highest antifungal activity was observed in petri plates containing combinations of 8 µl/petri essential oil and 8000 mg/l CuONPs and AgONPs, which inhibited 96.83% of mycelial growth. Under greenhouse conditions, the highest antifungal activity was observed in plants treated with combinations of 8 ml/L essential oil and 8000 mg/l CuONPs and AgONPs, with an inhibition rate of 85.94%. The lowest in vivo antifungal activity among the treatments was observed in plants treated with essential oil and nanoparticles at 2000 mg/l and 2 ml/L doses. The results clearly demonstrated that the in vitro and in vivo antifungal efficacy of nanoparticles such as silver (AgONPs) or zinc oxide (ZnONPs) in combination with essential oils was higher than when the nanoparticles were used alone, indicating that their application in combination induces synergistic interactions.