Prolin uygulamalarının In Vitro'da tuz stresi koşullarında yetişen SO4 asma anacının sürgün ve kök gelişimine etkileri
The effects of proline applications on shoot and root development of SO4 vine rootstock growing under salt stress conditions In Vitro
- Tez No: 920113
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL TANGOLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, doku kültürü, mikro çelik, mineral elementler, sürgün ve kök toleransı, Grapevine, tissue culture, micro cutting, mineral elements, shoot and root tolerance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Tuzluluk, tarım alanlarının daralmasına ve toprakların kullanılamaz hale gelmesine yol açan önemli bir sorundur. Bu çalışma, in vitro da farklı sodyum klorür (NaCl) dozları ile oluşturulan tuz stresi koşullarında yetiştirilen SO4 asma anacı bitkiciklerinin sürgün ve kök gelişmesi üzerine farklı prolin dozlarının etkini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada, SO4 asma anacından alınan mikro çelikler, in vitro koşullarda 1 mg L⁻¹ BAP içeren MS ortamında dört hafta süreyle kültüre alınarak sürgün oluşumu sağlanmıştır. Oluşan bu sürgünler, 1 mg L⁻¹ IBA içeren MS ortamında yeniden kültüre alınarak köklendirilmiştir. Köklenmiş bitkilerden elde edilen, 2 cm uzunluğunda ve üç yaprak taşıyan eksplantlar, 1 mg L⁻¹ IBA içeren MS besi ortamında, 0, 1.0, 1.2 ve 1.4 g L⁻¹ NaCl ile birlikte 0, 1, 2 ve 4 mM prolin içeren kombinasyonlarda kültüre alınmıştır. Sonuçta, 1.2 g L⁻¹ NaCl × 1 mM prolin uygulamasının diğer uygulamalara göre daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Tuz uygulamalarında dozlar arasındaki farklar çok belirgin olmamakla birlikte, artan tuz dozlarının bitkilerde toksik etki yaparak gelişmede gerilemelere neden olduğu saptanmıştır. Farklı prolin dozlarının, düşük tuz dozlarında iyileştirici etkiler gösterdiği, ancak yüksek dozların toksik etkiler yaratabileceği anlaşılmıştır. Prolinin 1 mM dozunun, tuz stresinin olumsuz etkilerini azalttığı ve besin elementi alımında artış sağladığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, in vitro koşullarda besi ortamına belirli miktarda dışsal prolin ilavesinin, tuz stresine karşı bitkilerde koruyucu ve toleransı artırıcı bir etki oluşturduğunu ortaya koymuştur. Prolinin tuz stresine karşı iyileştirici etkilerinin genellenebilmesi için SO4 asma anacı dışındaki farklı asma anaçları ve üzüm çeşitleri üzerinde uzun vadeli benzer araştırmaların hem in vitro hem de in vivo koşullarda yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Salinity is a significant issue that leads to the reduction of agricultural land and renders soils unusable. This study aimed to determine the effects of different proline doses on shoot and root development of SO4 grapevine rootstock plantlets under salt stress conditions induced by varying sodium chloride (NaCl) concentrations in vitro. Micro-cuttings derived from SO4 rootstock were cultured for four weeks in MS medium containing 1 mg L⁻¹ BAP to induce shoot formation. The developed shoots were then transferred to MS medium supplemented with 1 mg L⁻¹ IBA for rooting. Explants measuring 2 cm in length and bearing three leaves, derived from rooted plantlets, were cultured in MS medium supplemented with 1 mg L⁻¹ IBA, in combination with 0, 1.0, 1.2, and 1.4 g L⁻¹ NaCl, as well as 0, 1, 2, and 4 mM proline. The results indicated that the combination of 1.2 g L⁻¹ NaCl and 1 mM proline was more effective compared to other treatments. Although differences between salt concentrations were not pronounced, increasing NaCl doses exhibited toxic effects, causing growth retardation in the plantlets. Lower proline doses demonstrated ameliorative effects under low salt stress, while higher doses were found to have toxic effects. Specifically, a proline concentration of 1 mM mitigated the adverse effects of salt stress and enhanced nutrient uptake. The findings revealed that exogenous proline supplementation in specific amounts to the culture medium under in vitro conditions has a protective and tolerance-enhancing effect against salt stress in plants. To generalize the ameliorative effects of proline against salt stress, further long-term studies involving different grapevine rootstocks and grape varieties under both in vitro and in vivo conditions are recommended.