The spatial transformation of home-based workspaces after the COVID-19 pandemic: a focus on daily breaks and boundaries
COVİD-19 pandemisi sonrasında evde çalışma alanlarının mekânsal dönüşümü: günlük molalar ve sınırlar üzerine odaklanma
  1. Tez No: 920180
  2. Yazar: BERRAK OĞRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNCE BAYRAK GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Alanı, Evden Çalışma, Sınırlar, Gündelik Mola ve Rutinler, Workspaces, Work from Home, Home, Boundaries, Daily Breaks and Routines
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: MEF ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tarihi olarak, çalışma alanları kamusal mekanlarla ilişkilendirilmiş ve kolektif ilişkiler ile profesyonel etkileşimleri mümkün kılarken, ev özel bir alan olarak kalmıştır. Sanayi Devrimi, resmi ofis ortamlarının gelişimiyle birlikte iş ve ev arasındaki sınırları net bir şekilde oluşturmuştur. Ancak, COVID-19 pandemisi bu ayrımı bozmuş ve evleri geçici çalışma alanlarına dönüştürmüştür. Home and Work: Negotiating Boundaries Through Everyday Life adlı kitaptan ilham alarak, bu tez evdeki çalışma alanlarının entegrasyonunun mekânsal sınırları nasıl bulanıklaştırdığını ve bireylerin ev ve çalışma alanlarını nasıl algıladıklarını incelemektedir. Bu çalışma, yemek, telefon görüşmeleri ve dinlenme gibi günlük etkinlikler aracılığıyla evdeki profesyonel ve kişisel alanların nasıl bir arada var olduğunu ya da ayrıldığını keşfetmektedir. Evden çalışan katılımcıların, hem iş hem de kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için yaşam alanlarını nasıl uyarladıkları üzerine yoğunlaşılmaktadır. Mimari analizler ve mekânsal diyagramlar kullanılarak, özel ve ortak alanlarda meydana gelen önemli değişiklikler vurgulanmakta ve mimarinin evin hem yaşam hem de çalışma alanı olarak ikili rolü üzerindeki etkisi gösterilmektedir. Evler giderek daha çok işlevsel hale geldikçe, geleneksel mekân kavramları sürekli olarak yeniden tanımlanmaktadır. Bulgular, modern yaşam alanlarının, özellikle post-pandemi döneminde, çağdaş iş ortamlarının değişen taleplerine nasıl uyum sağladığına dair önemli içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Historically, workspaces have been associated with public spaces, enabling collective relationships and professional interactions, while the home remained a private domain. The Industrial Revolution further established clear boundaries between work and home through the development of formal office environments. However, the COVID-19 pandemic disrupted this division, transforming homes into temporary workspaces. Inspired by Home and Work: Negotiating Boundaries Through Everyday Life, this thesis examines how the integration of workspaces into the home has blurred spatial boundaries, altering individuals' perceptions and definitions of their environments. This study explores the coexistence and separation of professional and personal spaces within the home by analyzing daily activities such as meals, phone calls, and relaxation. It focuses on how five individuals working from home have adapted their living spaces to fulfill both work and personal needs. Through architectural analysis and spatial diagrams, key changes in private and shared areas are highlighted, revealing how architecture shapes the dual role of the home as both a living and working space. As homes become increasingly multifunctional, traditional concepts of space are continuously redefined. The findings provide insights into the design of modern living spaces that respond to the evolving demands of contemporary work environments, particularly in the post-pandemic era.