'Do i look better now?': Social appearance anxiety and face-related body image coping strategies in relation to having botulinum toxin and dermal fillers in women
'Şimdi daha iyi görünüyor muyum?': Kadınlarda botulinum toksin ve dermal dolgu uygulamasına ilişkin sosyal görünüş kaygısı ve yüzle ilgili beden imgesi ile başa çıkma stratejileri
- Tez No: 920347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVİN DOĞUTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal görünüş kaygısı, beden imgesi, botulinum toxin, dermal dolgu, Social appearance anxiety, body image, botulinum toxin, dermal fillers
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, beden imgesi ile başa çıkma ve sosyal görünüş kaygısı, botulinum toxin ve dermal dolgu işlemlerini yaptırma arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Burada, bireyler arasındaki farklılıklar, sosyal görünüş kaygısı, beden imgesi ile başa çıkmada görünümü değiştirme, kaçınma ve olumlu mantıksal kabullenme başa çıkma mekanizmaları açısından incelenmiştir. Yaşları 18-30 yaş arasında değişen 3 grup altında, botulinum toxin ve dermal dolgu işlemlerini daha önceden yaptırmış, bu işlemleri yaptırmayı düşünen ancak daha hiç yaptırmamış ve bu işlemleri yaptırmamış ve asla yaptırmayı düşünmeyen, toplamda 87 katılımcıyla yapılmıştır. Çalışmada katılımcılara sırasıyla Bilgilendirilmiş Onam Formu ve demografik bilgi formu verilmiştir. Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) ve Beden İmgesi Baş Etme Stratejileri Ölçeği (BİBSÖ) seçkisiz olarak verilmiştir. Yapılan istatistiki analizler sonucunda, sosyal görünüş kaygısı açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Beden imgesi ile baş etme stratejileri ile ilgili olarak, bu işlemleri yaptıran ve yaptırmayı düşünen ancak daha yaptırmayan bireylerin, asla yaptırmayı düşünmeyen gruba göre anlamlı şekilde görünümü düzeltme baş etme stratejisinde farklılaştığı bulunmuştur. Olumlu mantıksal kabullenme baş etme mekanizması ile ilgili olarak gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmazken, kaçınma baş etme stratejisi incelendiğinde, işlemleri yaptıran grubun, yaptırmayı düşünen ancak daha yaptırmayan ve yaptırmayı asla düşünmeyen gruba göre anlamlı olarak farklılaştığı elde edilmiştir. Bulunan sonuçlar, araştırmanın güçlü yönleri, kısıtlılıkları, klinik alana katkıları ile birlikte alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between coping with body image, social appearance anxiety, and having botulinum toxin and dermal filler procedures. The differences between individuals in terms of social appearance anxiety and body image coping mechanisms, which are appearance fixing, avoidance, and positive rational acceptance, were investigated. The study included a total of 87 participants, aged 18-30, categorized into three groups: individuals who had previously undergone botulinum toxin and dermal filler treatments, those who had considered but not yet undergone the procedures, and those who had neither undergone nor considered the procedures. Participants were first provided with an informed consent form and a demographic information form. The Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) and the Body Image Coping Strategies Inventory (BICSI) were then randomly administered. Statistical analyses (One-Way MANCOVA) revealed a significant difference between the groups in terms of social appearance anxiety. Regarding body image coping strategies, individuals who had undergone the procedures and those who had considered but not yet done so were significantly different from those who had never considered the procedures in their use of appearance fixing coping strategy. No significant difference was found between the groups concerning positive rational acceptance coping mechanisms. However, in terms of avoidance coping strategy, individuals who had the procedures significantly differed from those who had considered but not yet have them and those who had never considered them. The findings of the study are discussed in light of its strengths, limitations, contributions to clinical practice, and the existing literature.