The effect of digital technology utilization for more efficient energy production, transmission and consumption on energy policies
Daha verimli enerji üretimi, iletimi ve tüketimi için dijital teknolojilerden faydalanılmasının enerji politikalarına etkisi
- Tez No: 920504
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜLTEKİN AKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Enerji, Siyasal Bilimler, Science and Technology, Energy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Enerji Politikaları, Dijital Enerji Sistemleri, Akıllı Şebekeler, Yapay Zekâ (YZ), Blok Zinciri Enerji Piyasaları, Energy Policies, Digital Energy Systems, Smart Grids, Artificial Intelligence (AI), Blockchain Energy Markets
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yer Sistem Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, dijital teknolojilerin enerji verimliliğini artırmada, enerji sistemlerini optimize etmede ve sürdürülebilir enerji dönüşümlerini desteklemedeki dönüştürücü rolünü incelemektedir. Artan enerji talepleri, iklim değişikliği zorlukları ve karbon azaltımı ihtiyacı göz önünde bulundurularak, bu çalışma akıllı şebekeler, Yapay Zekâ (YZ), Nesnelerin İnterneti (IoT), dijital ikizler ve blok zincir gibi teknolojilerin enerji üretimi, iletimi ve tüketim süreçlerindeki verimsizlikleri nasıl ele aldığını değerlendirmektedir. Araştırma, kapsamlı bir literatür taraması, gelişmiş ekonomilerden vaka çalışmaları, gelişmekte olan ekonomilerin kendilerine has zorlukları ve fırsatlarının değerlendirmesini, ve digitalleşmenin sürdürülebilir enerjiye etkisini inceleyen sayısal bir analizi içeren karma bir yaklaşımı benimsemektedir. Bulgular, akıllı şebekelerin gerçek zamanlı enerji yönetimini kolaylaştırdığını, talebi karşılamayı mümkün kıldığını ve şebeke güvenilirliğini artırdığını ortaya koyarken, YZ ve IoT teknolojilerinin enerji akışlarını optimize etmek için analizler ve otomasyon imkanları sağladığını göstermektedir. Blok zincir ise enerji piyasalarında şeffaflık ve adem-i merkeziyeti sağlamakta, enerji ticareti kapsamını genişletmekte ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu artırmaktadır. Çalışma, dijital teknolojilerin benimsenmesinde yüksek sermaye maliyetleri, siber güvenlik riskleri, mevzuat uyumsuzlukları ve iş gücü kapasitesi eksiklikleri gibi önemli engelleri saptamaktadır. Politika önerileri, dijital enerji çözümlerinin önünü açmak için mali teşvikler, düzenleyici uyum, kamu-özel sektör ortaklıkları ve iş gücü eğitiminin kritik rolünü vurgulamaktadır. Ayrıca, uluslararası iş birliği, altyapı ve finansman açıklarının yerelleştirilmiş çözümlerle aşılabileceği gelişmekte olan ekonomilerin zorluklarını ele almak için önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the transformative role of digital technologies in enhancing energy efficiency, optimizing energy systems, and supporting sustainable energy transitions. In light of increasing energy demands, climate change challenges, and the need for decarbonization, this study evaluates how digital technologies address inefficiencies across energy production, transmission, and consumption processes. The research adopts a mixed-methods approach, combining a comprehensive literature review, case studies from developed economies, an assessment of emerging economies, and quantitative analysis towards digitalization's role on sustainable energy. Findings reveal that smart grids facilitate real-time energy management, enable demand response, and improve grid reliability, while AI and IoT technologies provide predictive analytics and automation to optimize energy flows. Blockchain introduces transparency and decentralization in energy markets, enabling peer-to-peer energy trading and improving renewable energy integration. The study identifies significant barriers to the adoption of digital technologies, including high capital costs, cybersecurity risks, regulatory inconsistencies, and workforce capacity gaps. Policy recommendations emphasize financial incentives, regulatory harmonization, public-private partnerships, and skills enhancements as critical enablers for digital energy solutions. Furthermore, international collaboration is highlighted for addressing the challenges in emerging economies, whereas localized solutions can bridge infrastructure and financial gaps. This dissertation concludes that aligning technological advancements with supportive policies can enable utilization from digitalization, leading to energy efficiency gains, emissions reductions, and sustainable economic growth. The findings contribute to the knowledge on digital energy transitions and provide practical insights for policymakers, industry stakeholders, and researchers.