Evli kadınların orgazm olmaları ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between famele orgasm and marital satisfaction in married
- Tez No: 920597
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Cinsel İşlev, Orgazm, Evlilik, Evlilik Doyumu, Sexuality, Sexual Function, Orgasm, Marriage, Marriage satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, evli kadınların orgazm olmaları ile evlilik doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada evli kadınların cinsel işlev düzeyleri, evlilik doyum düzeyleri ve demografik özellikleri(yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, ilişki süresi, cinsel ilişki sıklığı, cinsel ilişki sıklığından memnun olma durumu, evlilikte mutluluk seviyesi ve eş ile cinsel uyum) açısından incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubu İstanbul'da yaşayan 20-53 yaş aralığında olan toplamda 254 kadından oluşmaktadır. Orgazm ile ilgili veriler“Kadın Cinsel işlev Ölçeği”, evlilik doyumu ile ilgili veriler“Evlilik Doyum Ölçeği”ile toplanmıştır. Demografik özelliklere ilişkin verileri toplamak için“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS Statistics 22.0 programında yapılmıştır. Verilerin anlamlılık düzeyi 0,05 alınmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni evlilik doyumu, bağımsız değişkeni kadınların orgazm olmalarıdır. Yapılan analiz sonuçlarında 1-5 yıl arasında evli olan kadınların daha uzun süreli evli olan kadınlara göre, 18-30 yaş aralığında olan kadınların diğer yaş gruplarına göre, çalışan kadınların çalışmayan kadınlara göre, cinsel ilişki sıklığı her gün olan kadınların yılda bir kez olanlara göre, evliklerinde mutlu olan kadınların hiç mutlu olmayan kadınlara göre, eğitim seviyesi yüksek olanların eğitim seviyesi düşük olanlara göre cinsel işlev düzeyleri ve evlilik doyum düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların cinsel işlevler ölçeğinden alınan puanlar ile evlilik doyumu ölçeğinden alınan puanlar arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Katılımcıların cinsel işlev düzeyleri ve orgazm düzeyleri arttıkça cinsellik, benlik ve evlilik doyumu düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between orgasm and marital satisfaction among married women. The study investigates the sexual function levels, marital satisfaction levels, and demographic characteristics (age, education level, employment status, relationship duration, frequency of sexual intercourse, satisfaction with the frequency of sexual intercourse, happiness level in marriage, and sexual compatibility with the spouse) of married women. The sample group of the study consists of 254 women aged 20-53 living in Istanbul. Data on orgasm were collected using the 'Female Sexual Function Index,' and data on marital satisfaction were collected using the 'Marital Satisfaction Scale.' A 'Demographic Information Form' was used to gather data on demographic characteristics. The statistical analyses of the collected data were performed using IBM SPSS Statistics 22.0 software. The significance level of the data was set at 0.05. The dependent variable of the study is marital satisfaction, and the independent variable is women's orgasm. The analysis results showed that women married for 1-5 years had higher sexual function and marital satisfaction levels compared to women married for longer periods. Women aged 18-30 had higher levels of sexual function and marital satisfaction compared to other age groups. Employed women had higher sexual function and marital satisfaction levels than non-employed women. Women who had sexual intercourse daily had higher levels of sexual function and marital satisfaction compared to those who had sexual intercourse once a year. Women who were happy in their marriages had higher sexual function and marital satisfaction levels than those who were not happy at all. Women with higher education levels had better sexual function and marital satisfaction than those with lower education levels. A significant relationship was found between the scores obtained from the Female Sexual Function Index and the Marital Satisfaction Scale. As participants' sexual function and orgasm levels increased, their sexuality, self-esteem, and marital satisfaction levels also increased.