Şizofreni tanısı bulunan evli bireylerin evlilik uyumu, aile işlevleri ve aile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between marital adjustment, family functioning and family life satisfaction of married individuals with schizophrenia
- Tez No: 920602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, evlilik uyumu, aile yaşam doyumu, aile işlevleri, schizophrenia, marital adjustment, family life satisfaction, family functionality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bilinen her toplumda en sık rastlanılan ruhsal bozukluklardan olan şizofreni; bireylerde sosyal, bilişsel ve işlevler açılardan yeti yitimine sebep olabilen bir beyin hastalığıdır. Yapılan çalışmalar; şizofreni tanısı bulunan bireylerin evlenme oranlarının düşük olduğunu fakat evlilik kurumu oluşturmanın rastlanılan bir olgu olduğunu göstermiştir. Bu araştırmanın amacı; şizofreni tanısı bulunan bireylerin evlilik uyumlarının ve aile işlevselliklerinin nasıl olduğu, en çok hangi alanlarda etkilendiklerini belirlemektir. Aynı zamanda bireylerin aileleri ile birlikteyken ki yaşam doyumları da ölçülmüş ve aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu; 18 yaş ve üzeri, Adana ili toplum ruh sağlığı merkezlerinde tedavi görmekte olan, evli ve şizofreni tanısına sahip olan kadın ve erkek bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada; nicel araştırma yöntemi ile çalışılmıştır. Katılımcılara; Sosyo-demografik Bilgi Formu, Evlilikte Uyum Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği, Aile Yaşam Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma katılımcılarının çoğunluğunu erkekler oluşturmuştur. Eğitim düzeylerinin en yaygın olarak ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. Büyük çoğunluğunun çalışmadığı ve genelinin çocuk sahibi olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında; katılımcıların evlilik uyumları, aile işlevselliği ve aile yaşam düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Çalışmayan ve çocuk sahibi olan bireylerin evlilik uyum düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. 41 yaş ve üzeri katılımcıların evlilik uyumlarının, aile yaşam doyumlarının ve aile işlevselliklerinin 40 yaş ve altı gruba kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçekler arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır. Cinsiyet faktörüne göre yapılan analizlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Evlilik uyumu yüksek olan bireylerin aile yaşam doyumlarının da yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, şizofreni tanısı bulunan bireylerin evlilik ve aile yaşamlarını desteklemeye yönelik özel programların geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia, one of the most common mental disorders in every known society, is a brain disease that can cause social, cognitive, and functional impairments in individuals. Studies have shown that individuals diagnosed with schizophrenia have lower marriage rates, but the phenomenon of establishing a marital institution is still observed. The purpose of this study is to examine the marital adjustment and family functionality of individuals diagnosed with schizophrenia and to identify the areas where they are most affected. Additionally, the study measured their life satisfaction while being with their families and evaluated the relationships between these factors. The sample group of the study consisted of married men and women aged 18 and older who are receiving treatment at community mental health centers in Adana, Turkey, and have been diagnosed with schizophrenia. The study was conducted using a quantitative research method. Participants were administered the Socio-Demographic Information Form, the Marital Adjustment Scale, the Family Assessment Device, and the Family Life Satisfaction Scale. The majority of the participants in the study were male. It was found that the most common level of education among participants was elementary school graduation. Most participants were unemployed, and the majority had children. According to the study results, it was determined that participants had moderate levels of marital adjustment, family functionality, and family life satisfaction. Unemployed participants and those with children had higher levels of marital adjustment. Participants aged 41 and older were found to have higher levels of marital adjustment, family life satisfaction, and family functionality compared to those aged 40 and under. A high positive correlation was found between the scales used in the study. No statistically significant difference was found in analyses based on gender. Individuals with higher marital adjustment also had higher family life satisfaction. The findings suggest the need to develop special programs to support the marital and family lives of individuals diagnosed with schizophrenia.