İslâm hukukuna göre faizin haram kılınmasının illet ve hikmetleri
Profundity of making interest haram according to islamic law
- Tez No: 920700
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, Faiz, Hikmet, İllet, Sarf, Islamic law, Interest Profundity, Cause, Consumption
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İslam hukukuna göre Faizin haram kılınmasının Hikmetleri. Faizin anlamı İnsanlık tarihi kadar eski olan bir kavrım'dır, Mukeddes İsalm din tarafından faiz haram ve yasaklanmıştır. Ama alım-satım meşru görulmuştur. Bu meselenin anlaşılması amacı ile çalışmamızda Birinci olarak faiz kavramın değinilmiştir. Faizi dirinden anlamk adına İslam dininin birinci ve ikinci kaynağı kur'an-ı kerim ve efendimiz aleyhisselam'ın mübarek sünnetinde faiz kavramlarına mezheplerce açıklanmış ve sonucunda faizin ne tür bir eylem olduğu dikkete alınmıştır. Çalışmamızın İkinci Bölümünde Faizin Hikmetleri hakkında izah edilmiştir. Ve hamde çalışmamızın Üçüncü Bölümünde ise Bey' Sarf, Faiz ve kâr kavramları arasındaki benzerlik ve ayrışı noktalarına değinilmiştir. Sonuc olsrak faizi İslami perspektifden gözler önüne almayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Profundity of making interest haram according to Islamic law. The meaning of interest is a concept as old as human history. Interest is haram and prohibited by the holy Islamic religion, but buying and selling is deemed legitimate. In order to understand this issue, the concept of interest is first mentioned in our study. In order to understand interest directly, the concepts of interest have been explained by sects in the first and second source of the Islamic religion, the Holy Quran and the Sunnah of our Prophet Mohammad (peace be upon him), and as a result, what kind of action interest has been taken into consideration. In the Second Part of the study, the Profundity of Interest is explained. And in the Third Part of the study, the points of similarity and difference between the concepts of Bey', Sarf, Interest and profit are mentioned. As a result, it aims to consider interest from an Islamic perspective.