Mikro katı faz ekstraksiyon ile kurşun ve kadmiyumun deriştirilmesi
Preconcentration of lead and cadmium by micro solid phase extraction
- Tez No: 920703
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, Kurşun, Kadmiyum, µ-KFE, Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Nanocomposite, Lead, Cadmium, µ-SPE, Flame Atomic Absorption Spectrometry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
MİKRO KATI FAZ EKSTRAKSİYON İLE KURŞUN VE KADMİYUMUN DERİŞTİRİLMESİ Ayşe Nur ÇOBAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2025 Danışman: Prof. Dr. Mustafa SOYLAK ÖZET Bu çalışma, çeşitli gıda ve su örneklerinden kurşun ve kadmiyumun mikro katı faz ekstraksiyonu (µ-KFE) için nanoelmas@CuAl2O4@HKUST-1 nanokompoziti sentezlenmiş sonra karakterizasyonu yapılmış ve adsorban olarak kullanılmıştır. Analit tayinleri alevli atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Pb ve Cd'un µ-KFE yönteminde kantitatif geri kazanımları üzerinde etkili olan pH, adsorban miktarı, elüent ve örnek hacmi gibi birçok analitik parametreler optimize edilmiştir. Matriks bileşenlerinin bozucu etkileri de araştırılmıştır. Geliştirilen yöntemin doğruluğu bazı sertifikalı referans maddeler kullanılarak test edilmiştir. µ-KFE yöntemi Kayseri'den toplanan gıda ve su örneklerinin kadmiyum ve kurşun içeriklerinin belirlenmesine başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
PRECONCENTRATION OF LEAD AND CADMIUM BY MICRO SOLID PHASE EXTRACTION Ayşe Nur ÇOBAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, January 2025 Supervisor: Prof. Dr. Mustafa SOYLAK ABSTRACT In this study, a nanodiamond@CuAl2O4@HKUST-1 nanocomposite was synthesized for the micro-solid phase extraction (µ-SPE) of lead and cadmium from various food and water samples, followed by characterization. The nanocomposite was used as an adsorbent, and the determination of analytes was carried out using flame atomic absorption spectrometry. Several analytical parameters affecting the quantitative recoveries of Pb and Cd in the µ-SPE method, such as pH, adsorbent amount, eluent, and sample volume, were optimized. The interfering effects of matrix components were also investigated. The accuracy of the developed method was tested using certified reference materials. The µ-SPE method was successfully applied for the determination of cadmium and lead content in food and water samples collected from Kayseri.