Tufanbeyli (Adana) linyit madeni faz 1 sahasının jeoistatistiksel yöntemler kullanılarak kaynak tahmini
Tufanbeyli (Adana) lignite mine phase 1 field resource estimation using geostatistical methods
  1. Tez No: 920860
  2. Yazar: AŞKIN BİLGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tufanbeyli, Linyit, Variogram, Jeoistatistiksel Model, Kaynak Tahmini, Isıl Değer, Tufanbeyli, Lignite, Variogram, Geostatistical Model, Resource Estimation, Calorific Value
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeokimya ve Maden Yatakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından işletilen Tufanbeyli Linyit Santrali, Adana'da (Tufanbeyli) yer alan Taşpınar-Kayarcık-Yamanlı köyleri arasında bulunmakta olup, 450 MW kapasiteye sahiptir. 3 üniteden oluşan santral, yıllık yaklaşık 3.375 GWh elektriği 2 ton/MWh linyit kullanarak üretmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, EnerjiSA Enerji ÜretimA.Ş. tarafından Faz 1, 2 ve 3 olarak adlandırılan kömür üretim alanlarından, Faz 1 sahasındaki kaynak tahmini ve kömür damarlarının ısıl değer hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Faz 1 alanındaki mevcut sondaj loglarına dayanılarak oluşturulan veritabanı, yeni yapılan sondajlar ve ayrıca sahada yerinde yapılan kontrol çalışmaları ile yeniden düzenlenmiştir. Veri analizi çalışmaları gerçekleştirilerek, kömür kalınlık değerleri jeoistatistiksel variogramlarla belirlenmiştir. Üç boyutlu variogramlardan üretilen modellerden belirlenen kömür damarlarının etki mesafeleri dikkate alınarak; Faz 1 sahasındaki A, B ve C sekanslarına ait kömür damarları için ayrı ayrı kaynak tahmini ve bu damarlar için oluşturulan blokların ısıl değerlerinin hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, Faz 1 alanında ortalama 1170 kcal/kg ısıl değere sahip, 36,2 Mton kaynak tahmini yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
EnerjiSA Energy Production A.S. Tufanbeyli Lignite Power Plant operated by Tufanbeyli is located between Taşpınar-Kayarcı Decile-Yamanlı villages in Adana (Tufanbeyli) and has a capacity of 450 MW. the power plant, consisting of 3 units, produces about 3.375 GWh of electricity annually using 2 tons/MWh of lignite. Within the scope of this thesis, EnerjiSA Energy Production A.S. the resource estimation and thermal value calculations of the coal veins in the Phase 1 field from the coal production areas named as Phases 1, 2 and 3 were carried out by the. The database, which was created based on the existing drilling logs in the Phase 1 area, has been reorganized with the newly completed drilling operations and also the control studies carried out on site at the site. Data analysis studies were carried out and coal thickness values were determined by geostatistical variograms. Taking into account the impact distances of the coal veins determined from the models produced from three-dimensional variograms; separate resource estimates for the coal veins belonging to sequences A, B and C at the phase 1 site and calculations of the thermal values of the blocks created for these veins were performed. As a result, a resource estimate of 36.2 Mton with an average thermal value of 1170 kcal/kg was made in the Phase 1 area.