Ortaöğretim İngilizce hazırlık programının ürün bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of English preparation program at secondary education in the context of product
  1. Tez No: 920982
  2. Yazar: SUDE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY DOĞAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Preparatory curriculum at secondary education, Tyler program evaluation model, self-efficacy belief, language learning strategies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İngilizce'nin dünya ortak dili olarak görülmesi dil becerilerinde yetkin hale gelmenin önemini arttırmaktadır. Türkiye'de İngilizce öğretim programlarında çeşitli değişikliklere gidilerek okulların İngilizce dili öğretimindeki etkinliğini arttırmak istenmiştir. Öğrenme yaşı, ders saatleri, dil öğrenme yaklaşımı ve yöntemleri gibi unsurlarda yapılan çeşitli değişikliklerle birlikte öğrenenlerin etkin dil kullanıcısı haline gelmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilen çalışmalardan birisi de hazırlık sınıfı uygulamasıdır. İngilizce öğretimine ayrılan saat ve dil becerilerinin kullanılma düzeyi açısından hazırlık sınıfı programı diğer ortaöğretim programlarından farklılık göstermektedir. Hazırlık sınıfı programı ile iletişimsel bağlamda Avrupa dilleri ortak çerçeve programı kapsamında öğrencilerin A1 seviyesinden başlayarak programı B1 seviyesiyle tamamlamaları amaçlanmaktadır ve dört temel dil becerisi daha yoğun ele alınmaktadır. Bu noktada araştırmanın amacı, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri bağlamında ortaöğretim İngilizce hazırlık sınıfı programını öğrenci başarısı, özyeterliği ve dil öğrenme stratejisi üzerindeki etkisi açısından değerlendirmektir. Ortaöğretim hazırlık sınıfı öğretim programı dil öğrenme strateji envanteri, özyeterlik inancı ölçeği ve başarı testi kullanarak ürün bağlamında değerlendirilmiştir. Ankara il merkezinde İngilizce hazırlık sınıfı bulunan ortaöğretim okullarındaki hazırlık sınıfı öğrencileri ve hazırlık sınıfı bulunmayan okullardaki 9. sınıf öğrencileri çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada öntest-sontest zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama araçları hazırlık programının başında ve sonunda, hazırlık sınıfı olmayan okullarda ise programın başında uygulanmıştır. Girdi boyutundaki veriler hazırlık sınıfı öğrencileri ile hazırlık sınıfı olmayan okullardaki dokuzuncu sınıf öğrencileri arasında dil öğrenme stratejileri, dil öğrenmeye yönelik özyeterlik ve İngilizce başarısı açısından anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir. Hazırlık sınıfına uygulanan son test sonuçları ile gerçekleştirilen analizlerde hazırlık sınıfı programının öğrencilerin İngilizce dersinde başarabilme inançları, dil öğrenme strateji kullanımları ve başarılarını arttırdığı görülmektedir. Bu artış hazırlık sınıfı öğretim programının belirlenen amaçlarına ulaşarak öğrencilerin dil öğrenme stratejileri kullanmalarının, özyeterlik inançlarının ve İngilizce dersi akademik başarılarını yükselttiğini göstermektedir. Anahtar Kelime: Ortaöğretim hazırlık programı, Tyler program değerlendirme modeli, özyeterlik inancı, dil öğrenme stratejileri.
Özet (Çeviri)
The fact that English is seen as the common language of the world increases the importance of becoming competent in language skills. In Turkey, various changes have been made in English curriculums in order to increase the effectiveness of schools in teaching English. It is aimed for learners to become effective language users with various changes made in elements such as learning age, lesson hours, language learning approach and methods. One of the actions carried out in this context is the preparatory class implementation. The preparatory class curriculum differs from other English curriculums at secondary education in terms of the hours allocated to English language teaching and the level of use of language skills. It is aimed in the preparatory class curriculum that students start from A1 level and complete the program at B2 level in a communicative context within the scope of the Common European Framework of Reference for Languages Moreover, the four basic language skills are addressed more intensively. At this point, the aim of the research is to evaluate the English preparatory class curriculum at secondary education in terms of its effect on students' success, self-efficacy and language learning strategy regarding reading, writing, listening and speaking skills. The secondary school preparatory class curriculum was evaluated in terms of the product using the language learning strategy inventory, self-efficacy belief scale and an achievement test. The study group consists of preparatory class students in schools with English preparatory classes at secondary education and 9th grade students in schools without preparatory classes in the city center of Ankara. A pretest-posttest weak experimental design was used in the study. The data collection tools were applied at the beginning and end of the preparatory class curriculum and at the beginning of the program in schools without a preparatory class. Data in the input dimension show that there is no significant difference between preparatory class students and ninth grade students in schools without a preparatory class in terms of language learning strategies, self-efficacy for language learning, and English achievement. The analyses conducted with the post-test results applied to the preparatory class students show that the preparatory class curriculum increases students' beliefs about their ability to succeed in English, their use of language learning strategies, and their success. This increase shows that the preparatory class curriculum achieves the determined goals and increases students' use of language learning strategies, their self-efficacy beliefs, and their academic success in English.