Sâk'ul-Bambu romanındaki dilbilgisel olgular
Grammatical facts in the novel Sâk al-Bambu
  1. Tez No: 920991
  2. Yazar: ŞEYDA CELLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDUSSAMED YEŞİLDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Dil Bilgisi, Se'ûd es-Sen'ûsî, Sâk'ul-Bambu Romanı, İnceleme, Arabic Language, Grammar, Saoud al-Sanousi, Sâk Al-Bambu Novel, Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanların birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan temel araç dildir. Bir metni okurken, bir dili öğrenirken doğru anlamak ve anlaşılmak maksadıyla doğru cümleler kurmamız gereklidir. Bunun için de dilbilgisi kurallarını doğru kullanmak esastır. Dilbilgisi, ana dili kullanırken önemli olduğu kadar yabancı dil öğreniminde de önemli bir yer tutar. İncelemeye konu olan Sâk'ul-Bambu, roman türünde yazılmış bir eserdir. Roman türünün seçilme sebebi ise; roman gibi edebî eserlerde dilbilgisi kurallarının güzel ve doğru bir şekilde kullanılmasıdır. Bu kuralları pratikte görebilmek amacıyla roman içerisinden örnek cümlelere yer verilmiştir. Bu çalışmamızda ilk bölümde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiş, ikinci bölümde; Arap dili ve öğretimi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Kâne ve Kardeşleri, İnne ve Kardeşleri, İsim Tamlaması, Sıfat Tamlaması, İsim Cümlesi ve İsm-i Mevsuller adlı dilbilgisi kuralları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Daha sonra üçüncü bölümde Se'ûd es-Sen'ûsî'nin Sâk'ul-Bambu romanındaki bahsi geçen dilbilgisi kuralları incelenmiş, zamirlere ve cümledeki konumlarına göre tasnif edilerek örnekler verip konuların pekiştirilmesi amaçlanmıştır. Dil alanında çalışma yapan öğrencilere de örnek teşkil etmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is the basic tool that enables people to communicate with each other. While reading a text or learning a language, it is necessary to form correct sentences in order to understand and be understood correctly. For this reason, it is essential to use grammar rules correctly. Grammar holds a significant place in learning a foreign language, just as it does in using one's native language. The subject of this review, Sâk al-Bambu, is a written work in the novel genre. The novel genre was chosen because grammar rules are used effectively and correctly in literary works like novels. To illustrate these rules in practice, sample sentences from the novel are included. In this study, the first chapter provides information about the author's life and works, while the second offers an overview of the Arabic language and its teaching. In the third chapter, brief information is given about the grammar rules called 'Kane and similars', 'Inne and similars', Noun Phrase, Adjective Phrase, Noun Sentence and 'İsmi Mevsuller'. Then, in the third chapter, the grammar rules mentioned in Se'ûd es-Sen'ûsî's novel Sâk'ul-Bambu are examined, classified according to pronouns and their positions in the sentence, with examples provided to reinforce the concepts. It is also intended to serve as an example for students working in the field of language.