20. yüzyıl Amerikan fotoğraf sanatında non-figüratif ve soyut etkiler
Non-figurative and abstract influences in 20th century American photography art
  1. Tez No: 921179
  2. Yazar: AYŞİN ÖZBEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: 20. yy Sanatı, Amerikan Fotoğraf Sanatı, Soyut Sanat, Soyut ve Non-Figüratif Fotoğraf, 20th Century Art, American Photography, Abstract Art, Abstract and Non-Figurative Photography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
20. yy'da siyasi, ekonomik, politik ve hatta coğrafi dengelerinin tamamen değiştiği ve sanayi devrimiyle birlikte teknolojinin ve yeni keşiflerin yaşanmasıyla insanlığın her alanda farklı bir yaşam tarzına evrildiği bir dönem olarak modernizm ortaya çıkmaktadır. Soyut sanat ise modern döneme derin izler bırakan bir akım olarak bilinmektedir. Tüm dengelerin alt üst olmasıyla insanın kendi içine dönmesi sonucunda sanatçının bireysellik ve özgünlük ihtiyacından doğmuştur. Dolayısıyla sanatçı artık betimlemeye değil imgeleme yani düşgücüne yönelik eserler ortaya koymaktadır. Bu da, eserlerde yaratıcılık ve ifade gücünü arayan sanatçının amacı haline gelmiştir. Soyut fotoğrafa dair non-figüratif etkiler de sanatçılar ve örnekleriyle verilmektedir. Bu tezde, önce resim sanatında görülen soyut sanatın daha sonra 20.yy Amerikan Fotoğraf Sanatı'na olan etkileri sanatçıların örnek eserleri üzerinden anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 20th century, modernism emerges as a period in which political, economic, political and even geographical balances completely changed and humanity evolved into a different lifestyle in every field with the industrial revolution and technology and new discoveries. Abstract art is known as a movement that left deep traces on the modern period. It was born out of the artist's need for individuality and originality, as a result of all balances being turned upside down and people turning into themselves. Therefore, the artist no longer produces works of imagination, but of imagination. This has become the aim of the artist who seeks creativity and expressiveness in his works. Non-figurative effects of abstract photography are also given with artists and examples. In this thesis, the effects of abstract art, first seen in painting, and later on 20th century American Photography, are explained through sample works of artists.