Comprehensive review on vertical farming and its role in sustainability
Dikey tarım ve sürdürülebilirlikteki rolü üzerine kapsamlı bir inceleme
  1. Tez No: 921188
  2. Yazar: GİZEM ATLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey Tarım, Kentsel Tarım, Akıllı Tarım, Kontrollü Ortam, Sürdürülebilirlik, Gıda Tedarik Zinciri, Vertical Farming, Urban Agriculture, Smart Farming, Controlled Environment, Sustainability, Food Supply Chain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dış Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Dikey Tarım (DT), özellikle şehir ortamında lojistiği iyileştirmeyi amaçlayan, sınırlı kaynaklarla verimi en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış nispeten yeni bir sürdürülebilir tarım yötemidir. Dikey tarım, başta arazi ve su olmak üzere sınırlı kaynakların verimli kullanımını sağlar ve aynı zamanda gıda güvenliğiyle ilgili endişelere de yanıt verir. Yeni bir tarım türü olarak, dikey tarım henüz geniş çapta incelenmemiş olup, bu kavramın bütünsel olarak anlaşılmasında boşluklar yaratmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışma dikey tarımı tanımlamayı ve mevcut literatürün sistematik bir incelemesi yoluyla avantajlarını ve zorluklarını araştırmayı amaçlamaktadır. Dikey tarımın temel faydalarından biri, kapalı bir ortamda gerçekleştiği için hava koşullarından bağımsız olarak sürekli ürün üretimini sağlamasıdır. Bu artan küresel nüfusu beslemek için olası bir çözüm sunmaktadır. Ayrıca, nesnelerin internet (IoT), yapay zeka (AI), makine öğrenimi ve robotik gibi güncel teknolojilerin kullanımı, üretkenliği ve verimliliği artırmaktadır. Çevresel ve sosyo-ekonomik avantajlarına rağmen, dikey tarım yüksek başlangıç maliyeti ve yatırımcı ile tüketici desteği kazanmadaki zorluklar gibi engellerle karşı karşıyadır.Bu zorlukların üstesinden gelmek için etkili maliyet azaltma stratejileri ve uzun vadeli faydaların net bir şekilde iletilmesi kritik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Vertical Farming (VF) is a relatively new sustainable agricultural method designed to maximize crops using limited resources, especially in urban settings, where it also aims to improve logistics. Vertical farming makes efficient use of scarce resources, particularly land, and water while addressing concerns related to food security. As a new form of agriculture, vertical farming has yet to be broadly studied, which creates gaps in understanding the concept altogether. Herewith, this study aims to define vertical farming and explore both its advantages and challenges through a systematic review of available literature. One of the key benefits of vertical farming is its ability to ensure consistent crop production, despite weather conditions, due to its indoor nature. This makes it a likely solution to feed the growing global population. Furthermore, using current technologies, such as the internet of things (IoT), artificial intelligence (AI), machine learning, and robotics improves productivity and efficiency. Despite environmental and socio-economic advantages, vertical farming faces challenges such as high initial costs and difficulty in gaining investor and consumer support. Effective cost-reduction strategies and clear communication of long-term benefits are essential to overcoming these challenges.