İklim değişikliğinin azaltılmasına dair devletlerin taahhütlerinden ve uluslararası insan hakları hukukundan kaynaklanan yükümlülükleri
States' climate change mitigation obligations derived from their commitments and international human rights law
- Tez No: 921189
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL SİBEL SAFİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Taahhütler, Azaltım, İnsan Hakları Hukuku, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Andlaşmaları, Climate Change, Commitments, Mitigation, Human Rights Law, United Nations Climate Change Treaties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İklim değişikliği, çağımızın en önemli küresel sorunlarından biri olarak, yalnızca çevresel etkiler değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve hukuki sonuçlar da doğurmaktadır. Çalışmada devletlerin iklim değişikliğini azaltmaya yönelik taahhütleri ve insan hakları hukukundan kaynaklanan yükümlülükleri incelenmektedir. Çalışma, iki temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, iklim değişikliğinin bilimsel temelleri ve bu olgunun etkileri ele alınmaktadır. Ayrıca, uluslararası hukukun bu soruna nasıl yanıt verdiği ve iklim değişikliğinin uluslararası hukuk bağlamında ele alınma süreci detaylandırılmaktadır. İkinci bölümde ise, Birleşmiş Milletler iklim değişikliği andlaşmaları ile diğer uluslararası andlaşma rejimleri kapsamındaki, devletlerin iklim değişikliğinin azaltımına ilişkin yükümlülüklerinin bir analizi gerçekleştirilmektedir. Bu bölümde aynı zamanda insan hakları hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerin iklim değişikliğinin azaltımının gerektirip gerektirmediği ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Climate change, as one of the most significant global challenges of our time, has far-reaching implications beyond environmental effects, encompassing social, economic, and legal dimensions. This study examines the commitments of states to mitigate climate change and the obligations derived from international human rights law. The research is divided into two main sections. The first section focuses on the scientific foundations of climate change and its impacts. Additionally, it explores how international law has responded to this issue and details the process of addressing climate change within the framework of international law. The second section provides an analysis of the mitigation obligations deriving from the United Nations climate change treaties and other international regimes. Furthermore, this section evaluates whether human rights law imposes obligations on states to take measures aimed at mitigating climate change.