Mimarlıkta ara mekanlar üzerine bir irdeleme: ModernEyvan yapılar
A review on inbetween space in architucture: ModernIwan buildings
  1. Tez No: 921372
  2. Yazar: FARINAZ NAZLIYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM POLATOĞLU SERTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlıkta ara mekan, eyvan yapıları, kentsel tasarım, Intermediate spaces in architecture, iwan buildings, urban design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, geleneksel mimaride önemli bir yeri olan Eyvan yapılarını, mimari ara mekanların günümüz örnekleri üzerinden incelemektedir. Mimarlıkta ara mekan kavramının hem fiziksel hem de sosyal etkileşim bağlamında nasıl işlev gördüğü, eyvanların ara mekan olarak nasıl hem özel hem de kamusal yaşam alanlarına hizmet ettiği ele alınmaktadır. Ayrıca bu yapıların kentsel mekanların estetik ve işlevsel özelliklerini nasıl geliştirebileceği üzerinde durulmuştur. Çalışma, mimari tasarım süreçlerinde ara mekanların stratejik kullanımının önemini ele alırken eyvan gibi yapıların modern mimaride nasıl bir yer bulabileceği üzerine önemli örnekler sunmaktadır. Geleneksel mimari ögelerinin çağdaş kentsel tasarım içinde yeniden değerlendirilmesine katkılarda bulunarak mimarlık ve şehircilik disiplinleri arasındaki ilişkinin pekiştirilmesi gerektiği gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines architectural intermediate spaces, especially iwan structures, which have an important place in traditinoal architecture. It is discussed how the concept of intermediate spaces in architecture functions in the context of both physical and social interaction, and how iwans serve as both private and public living spaces in intermediate spaces. In addition, it was emphasized how these structures could improve the aesthetic and functional features of urban spaces. While the study emphasizes the importance of the strategic use of intermediate spaces in architectural design processes, suggestions are offered on how structures such as iwans can find a place in modern architecture. It is aimed to strengthen the relationship between the disciplines of architecture and urbanism by making theoretical and practical contributions to the re-evaluation of traditional architectural elements within contemporary urban design.