Ezine (Çanakkale) çevresindeki mikrokristalin kuvars oluşumlarının jeolojik, mineralojik ve gemolojik incelemesi
Geological, mineralogical and gemological investigation of microcrystalline quartz formations around Ezine (Çanakkale)
  1. Tez No: 921517
  2. Yazar: ERDOĞAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Derbentbaşı köyü, Ezine, Gemoloji, Kalsedon, Çanakkale, Derbentbaşı village, Ezine, Gemology, Chalcedony
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale İli, Ezine İlçesi Derbentbaşı köyü çevresinde yüzeylenen Üst Kretase yaşlı serpantinitlerin üzerinde uyumsuz olarak çökelmiş Miyosen yaşlı karbonatlı çakıltaşlarında yer alan kalsedon oluşumları incelenmiştir. Karbonatlı çakıltaşlarının serpantinitlerle olan kontağına yakın kırık ve çatlaklar boyunca damar dolgusu ve nodüler formlarda gözlenen kalsedonlar,“Derbentbaşı kalsedonu”olarak isimlendirilmiştir. Kalsedonlar yarı şeffaf, beyaz, grimsi ve açık mavi renklerde olup boyutları 1-15 cm arasında değişmektedir. Nodüler formdaki kalsedon örneklerinin dışını oluşturan opal, süt beyaz renkte ve camsı parlaklıktadır. Polarizan mikroskop incelemelerinde kalsedonların mikrokristalli, sferülitik lifsi-ışınsal dokuda ve birinci dizinin girişim renklerine sahip olduğu belirlenmiştir. XRD analizleri sonucu kalsedonların mineralojik bileşimi kuvars ve dış kısmını oluşturan opalin ise opal-CT ve opal-C bileşiminde olduğu belirlenmiştir. Raman Spektrometre analizleri sonucu elde edilen grafiklerin, cihazın kütüphanesinde bulunan kalsedon pikleri ile uyumlu olduğu belirlenmiştir. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelemelerinde lifsi ve tanesel doku, bantlı yapıda lifsi kalsedon pulcukları ile 90-120 μm boyutlarında prizmatik özşekilli kuvars kristalleri tespit edilmiştir. Jeokimyasal analizlerde (XRF ve ICP-MS), iz elementlerden Cr ve Ni hem kalsedonlarda hem de karbonatlı çakıltaşlarında yüksek değerlerde çıkmıştır, bu yüksek değerler muhtemelen kontakta yer alan serpantinitlerin etkisi sonucu oluşmuştur. Ancak bu yüksek değerlerin kalsedonların renginde belirgin bir etkisi bulunmamaktadır. Çalışma alanından alınan kalsedon örneklerinin damla ve oval formlarda kabaşon kesimleri yapılmıştır. Beyaz, açık mavi tonlardaki yarı saydam kalsedonların parlaklığı, albenisi ile süstaşı olarak değerlendirilebilir nitelikte olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, chalcedony formations in Miocene carbonate conglomerates deposited unconformably on Upper Cretaceous serpentinites outcropping around Derbentbaşı village in Ezine District of Çanakkale Province were investigated. Chalcedony observed in vein filling and nodular forms along fractures and cracks close to the contact of carbonate conglomerates with serpentinites was named as“Derbentbaşı chalcedony”. Chalcedony is semi-transparent, white, grayish and light blue in color and its dimensions vary between 1-15 cm. The opalescent part outside the nodular chalcedony samples is milky white and has a glassy luster. In polarizing microscope examinations, it was determined that chalcedony has microcrystalline, spherulitic fibrous-radiative texture and first-order interference colors. As a result of XRD analysis, it was determined that the mineralogical composition of chalcedony is quartz, and the opal section forming the outer part is in opal-CT and opal-C composition. It was determined that the graphics obtained as a result of Raman Spectrometer analysis are compatible with the chalcedony peaks in the library of the device. In geochemical analyses trace elements Cr and Ni increased to high values both in chalcedony and carbonated conglomerates, and these values were probably due to the effect of serpentinites in the contact. However, these high values do not have a significant effect on the color of chalcedony. Cabochon cuts were made in drop and oval forms of chalcedony samples taken from the study area. It was revealed that the semi-transparent chalcedony in white and light blue hues can be evaluated as an ornamental stone with its brightness and attractiveness.