Erzurum yöresindeki koyun işletme sahiplerinin kistik ekinokokkozis bilgi düzeyi
Cystic echinococcosis knowledge level of sheep enterprise owners in erzurum region
- Tez No: 921577
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Hınıs, Karaçoban, Karayazı, koyun, kistik ekinokokkozis, kistik ekinokokkozis bilgi düzeyi, Tekman, Erzurum, Hınıs, Karayazı, Karaçoban, Tekman, sheep, cystic echinococcosis, knowledge level of ke
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmamız ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin Erzurum'da en çok yapıldığı ilçelerden olan Hınıs, Karayazı, Karaçoban, Tekman ilçelerinde en az 500 küçükbaş hayvanı olan 188 işletme sahibine ulaşmak. Bu kişilere hazırladığımız anketleri uygulayarak KE hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlemek ve hastalığa dikkatlerini çekmeyi hedeflemekteyiz. Materyal ve Metot: Çalışma Verilerinin Toplanması ve Verilerin Kaydedilmesi basamağı ile ilgili olarak; Hınıs, Karayazı, Karaçoban, Tekman ilçelerine bağlı 66 köye gidilerek en az 500 küçükbaş hayvanı olan 188 üreticiye ulaşılıp anket uygulanacaktır. Bulgular: Anket uyguladığımız 147 kişinin tümü hayvan kesimi yapıyor musunuz sorusuna evet demiştir. Bu 147 kişinin 127'si (% 86) kesimi kendi yerimizde (ev/bahçe), 10'u (% 7) mezbahanede, 10'u (% 7) da kendi yerimizde veya mezbahane de demiştir. Kesim yaptığınız hayvanlarda karaciğer, akciğer, dalak ya da böbrekte kist hidatik gördünüz mü sorusuna 70 kişi (% 48) evet, 77 kişi (% 52) hayır cevabını vermiştir. Kist hidatik hastalığı ile ilgili herhangi bir yerden eğitim veya bilgilendirme aldınız mı sorusuna 10 kişi (% 7) evet, 137 kişi (% 93) hayır cevabı vermiştir. Kist hidatik hastalığı gördüğünüz organları ne yapıyorsunuz sorusuna 51 kişi (% 35) köpeklere veririm, 10 kişi (% 7) toprağa gömerim, 45 kişi (% 31) çöpe atarım, 11 kişi (% 7) de köpeklere veririm yada çöpe atarım cevabını vermiştir. Kist hidatik hastalığının belirtilerini biliyor musunuz sorusuna 41 kişi (% 28) evet, 106 kişi (% 72) hayır cevabı vermiştir. İnsana nasıl bulaşır biliyor musunuz sorusuna 22 kişi (% 15) evet, 125 kişi (% 85) hayır cevabı vermiştir. Kist hidatik tedavi edilebilir hastalık biliyor musunuz sorusuna 54 kişi (% 38) evet, 93 kişi (% 62) hayır cevabını vermiştir. Kist hidatik hastalığının koyunlara / keçilere köpeklerden bulaştığını biliyor musunuz sorusuna 36 kişi (% 24) evet, 111 kişi (% 76) hayır cevabını vermiştir. Koyunları / keçileri Veteriner kontrol ediyor mu sorusuna 127 kişi (% 86) evet, 20 kişi (% 14) hayır cevabını vermiştir. Köpekleri Veteriner kontrol ediyor mu sorusuna 50 kişi (% 34) evet, 97 kişi (% 66) hayır cevabını vermiştir. Köpeklerinize Parazit ilacı kullanıyor musunuz sorusuna 71 kişi (% 48) evet, 76 kişi (% 52) hayır cevabı vermiştir. Sonuç: Üreticilerin büyük bir kısmının KE'i bilmediği, hatta karaciğerde gördükleri kistin ne olduğunu o ana kadar bilmedikleri, gösterdiğim resimlerden sonra o gördüklerinin KE olduğunu anladıkları görülmüştür. Koyun yetiştiricilerinin KE hakkında eksikliklerinin giderilmesi ve bildikleri bazı yanlış bilgilerin düzeltilmesi adına Broşürler ya da görsel materyaller basılıp üreticilere ulaştırılmalı ve hastalık hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: With this study, we aimed to reach 188 business owners with at least 500 small ruminants in Hınıs, Karayazı, Karaçoban, Tekman districts, which are the districts where small ruminant breeding is mostly practiced in Erzurum. By applying the questionnaires we prepared to these people, we aim to determine their level of knowledge about KE and to draw their attention to the disease. Material and Method: Regarding the step of Collecting the Study Data and Recording the Data; We will go to 66 villages in Hınıs, Karayazı, Karaçoban, Tekman districts and 188 producers with at least 500 ovine animals will be reached and surveys will be applied. Results: All 147 people we surveyed said yes to the question“Do you slaughter animals?”. Of these 147 people, 127 (86%) said slaughtering in our own place (home/garden), 10 (7%) in the slaughterhouse, and 10 (7%) in our own place or in the slaughterhouse. To the question of whether you saw hydatid cysts in the liver, lung, spleen or kidney of the animals you slaughtered, 70 people (48%) answered yes and 77 people (52%) answered no. To the question of whether you have received any training or information about hydatid disease, 10 people (7%) answered yes, 137 people (93%) answered no. When asked what do you do with the organs that you see with hydatid disease, 51 people (35%) said I give them to dogs, 10 people (7%) said I bury them in the ground, 45 people (31%) said I throw them in the garbage, and 11 people (7%) said I give them to dogs or throw them in the garbage. To the question“Do you know the symptoms of hydatid cyst disease?”41 people (28%) answered yes, 106 people (72%) answered no. When asked if they know how it is transmitted to humans, 22 people (15%) answered yes and 125 people (85%) answered no. To the question“Do you know that hydatid cyst is a treatable disease?”54 people (38%) answered yes, 93 people (62%) answered no. To the question“Do you know that hydatid disease is transmitted to sheep/goats by dogs?”36 people (24%) answered yes, 111 people (76%) answered no. When asked if the veterinarian controls the sheep/goats, 127 people (86%) answered yes, 20 people (14%) answered no. To the question“Does the vet check the dogs?”50 people (34%) answered yes, 97 people (66%) answered no. To the question“Do you use parasite medication for your dogs?”71 people (48%) answered yes, 76 people (52%) answered no. Conclusion: It was seen that most of the producers did not know about KE, even they did not know what the cyst they saw in the liver was until that moment, but after the pictures I showed, they realized that what they saw was KE. Brochures or visual materials should be printed and delivered to the producers and they should be informed about the disease in order to eliminate the deficiencies of sheep breeders about KE and to correct some misinformation they know.