Gençlik refah politikası: Türkiye örneği
Youth welfare policy Türkiye example
  1. Tez No: 921805
  2. Yazar: AZİZE AÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik Refahı, Devlet Politikaları, Gençlik Politikaları, Sosyal Politika, Youth Welfare, State Policies, Youth Policies, Social Policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Gençlik politikalarının parçalı yapısı, gençlik refahı uygulamalarının yüzeysel ve dağınık olmasına yol açmıştır. Devletin, gençliğe yönelik uyguladığı politikaların sosyal politikalar kapsamında ele almasının gerekliliği vurgulanırken; bu sosyal politikaların birer yurttaş olan gençliğin gelecekte ülke kalkınmasının temel taşı olacağı ülküsüyle eşitlikçi, kapsayıcı, bütünleşik ve güncellenebilir ve refah arttırıcı politikalar olması gerekliliği araştırmanın savıdır. Tüm bunların ışığında çalışmanın önemi gençlik refahının bilinirliliği ve devlet kurum ve kuruluşları tarafından nasıl ele alındığı; uygulanan politika ve hizmetlerin önündeki engellerin tespit edilmesi suretiyle başta devlet olmak üzere diğer paydaşların gençlik refahının desteklenmesinde üstlenebileceği rolleri anlamaya çalışmaktır. Araştırma, Türkiye'de gençlik refah politikalarının tarihsel gelişimini ve güncel durumunu kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Gençlik refahı politikasının gelişimini ve Türkiye'deki çeşitli örneklerini literatüre kazandırmayı amaçlamaktadır. Keşfedici araştırma yaklaşımı ile gençlik refahı politikaları üst başlıklı tema araştırılmıştır. Sosyal bilimlerde yaygın biçimde kullanılmaya başlanan nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin nitel analizi, gençliğin potansiyelini, karşılaştığı engelleri ve gençlik refahı konusundaki devletin rolünü anlamaya yöneliktir. Nitel araştırma yönteminde sıklıkla başvurulan ve“amaçlı örnekleme”esas alınmıştır. Veriler, görüşme (mülakat) ile elde edilmiştir. Bu tezin, saha çalışması için amaçlı örneklem yöntemi içerisinde yer alan, maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemine başvurulmuştur. Çalışma hem teorik hem de pratik boyutları kapsamlı bir şekilde ele almakta; derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanan veriler sistematik bir biçimde analiz edilmektedir. Bulgular, gençlik refahını artırmayı amaçlayan politikaların, çeşitli boyutlarını dikkate alan kapsamlı bir yaklaşım benimsemesini ve yalnızca bu politikaların alıcıları olarak gençlere odaklanmaması, aynı zamanda gençleri bu süreçlerin şekillendirilmesine aktif katılımcılar olarak dahil etmesi gerektiğini güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır. Gençlik refahı politikaları için daha kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir kurumlararası işbirliği içinde uzun vadeli sosyal politikaların gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The fragmented structure of youth policies has led to superficial and scattered youth welfare practices. While it is emphasized that the state should address the policies implemented for youth within the scope of social policies; the thesis of the research is that these social policies should be egalitarian, inclusive, integrated, updatable, and welfare-enhancing policies with the ideal that youth, who are citizens, will be the cornerstone of the country's development in the future. In light of all these, the importance of the study is to understand the awareness of youth welfare and how it is addressed by state institutions and organizations; and the roles that the state and other stakeholders can undertake in supporting youth welfare by identifying the obstacles to the implemented policies and services. The study comprehensively examines the historical development and current status of youth welfare policies in Turkey. It aims to bring the development of youth welfare policy and various examples in Turkey to the literature. The theme titled youth welfare policies was researched with an exploratory research approach. The qualitative research method, which has become widely used in social sciences, was used. The qualitative data analysis aims to understand the potential of youth, the obstacles they face, and the state's role in youth welfare. The qualitative research method is frequently used and“purposeful sampling”is taken as the basis. The data were obtained through interviews. The maximum variation sampling method, which is included in the purposeful sampling method, was used for the field study of this thesis. The study comprehensively addresses theoretical and practical dimensions; the data collected through in-depth interviews are systematically analyzed. The findings strongly suggest that policies aiming to increase the welfare of youth should adopt a comprehensive approach that takes into account various dimensions and should not only focus on youth as recipients of these policies but also include youth as active participants in the shaping of these processes. It emphasizes the need for long-term social policies in more inclusive, accessible, and sustainable inter-institutional cooperation for youth welfare policies.