Bilgisayar programlarının fikrî hukuk kapsamında korunması
Protection of computer programs under intellectual property law
  1. Tez No: 921804
  2. Yazar: MUHAMMED KUMAŞ
  3. Danışmanlar: DR. FATMA BETÜL ÇAKIR ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar programı, eser, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, fikrî hak, hukuki koruma, hususiyet, Computer programme, intellectual right, Law on Intellectual and Artistic Works, legal protection, originality, work
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Hızı ve gelişimine günbegün tanıklık ettiğimiz bilgi ve teknoloji çağında; verinin işlenmesi, iletilmesi ve dönüştürülmesi ihtiyacı bilgisayar programlarını modern yaşamın vazgeçilmez bir unsuru kılmaktadır. Bilgisayar programları; donanım, yazılım ve veri unsurlarından oluşan bilgisayar sisteminde, bu unsurlar arasında gerekli etkileşimin sağlanması ve böylelikle verinin işlenip organize edilmesi, iletilmesi ve anlamlı çıktılar sunulmasına hizmet eder. Mahiyeti itibariyle soyut nitelik arz eden bilgisayar programları, insan fikri ürünü olarak yoğun bir gayret ve emeğin neticesidir. Gerek fizikî gerek sanal ortamda birçok yolla erişilebilen bilgisayar programlarının; eser sahipliği, kullanımı ve çoğaltılması gibi noktalarda hak ihlaline uğramaya gayet müsait olması ve hatta sıklıkla ihlale konu olmaları; onları korunmaya ziyadesiyle muhtaç kılmakta, bu alanda hukuki düzenlemeler ihdas edilmesi zorunluluğunu doğurmaktadır. Diğer yandan bilgisayar programlarının fikrî hukukta korunması, yoğun fikir ürünleri olan yeni programların oluşturulmasını teşvik ederek bilgi çağına katkıda bulunacak, toplumun bilgiye erişimini ve iletişimini kolaylaştıracaktır. Giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşan çalışmamızın birinci bölümünde temel bilgisayar terimlerinin tanım ve açıklamaları, bilgisayar programı ile yazılım arasındaki metodolojik ilişki ve bilgisayar programlarının fikrî hukuktaki eser niteliği; ikinci bölümünde bilgisayar programlarında eser sahipliğinin tespiti, eser sahipliğinden doğan haklar ve bilgisayar programlarının hukuki koruması; üçüncü ve son bölümde ise bilgisayar programları üzerindeki hakların ihlal edilmesi halinde başvurulacak hukuki başvuru yolları, yaptırımlar ve içtihatlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the age of information and technology, whose speed and development we witness day by day, the need to process, transmit and transform data makes computer programmes an indispensable element of modern life. In a computer system consisting of hardware, software and data elements, computer programs serve to provide the necessary interaction between these elements and thus to process, organise, transmit and present meaningful outputs. Computer programmes, which are abstract in nature, are the result of intense effort and labour as a human intellectual product. The fact that computer programmes, which can be accessed in many ways in both physical and virtual environments, are very susceptible to infringement of rights in terms of copyright, use and reproduction, and even frequently subject to infringement, makes them in dire need of protection and necessitates the necessity of legal regulations in this field. On the other hand, the protection of computer programs under intellectual property law will contribute to the information age by encouraging the creation of new programs that are intensive intellectual products, and will facilitate the access to information and communication of the society. In the first part of our study, which consists of an introduction, three chapters and a conclusion, the definitions and explanations of basic computer terms, the methodological relationship between computer programmes and software, and the nature of computer programmes as works in intellectual law are examined; in the second part, the determination of copyright in computer programmes, the rights arising from copyright and the legal protection of computer programmes are examined; and in the third and final part, the legal remedies, sanctions and jurisprudence to be applied in case of violation of the rights on computer programmes are examined.