Abbasiler'de Türk etkinliğine karşı ilk muhalefet Abbas b. Me'mûn ve İslam tarihindeki yeri
The first opposition to Turkish activity in the Abbasis Abbas b. Me'mun and his place in Islamic history
- Tez No: 921863
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL PIRLANTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Abbâsîler, Türk Asabiyeti, Türk Etkinliği, Abbas b. Me'mûn'un İsyanı, Abbas b. Me'mûn, Me'mûn, Muʻtasım, Islamıc History, Abbasids, Turkish Irritability, Turkish Event, Rebellion of Abbas b. Ma'mûn, Abbas b. Ma'mûn, Ma'mûn, Muʻtasım
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yapılan çalışma ile Abbâsî hanedanlığı içerisinde adına az rastladığımız Abbas b. Me'mûn'un hayatını, babası Abdullah el-Me'mûn ve amcası Ebu İshâk el-Muʻtasım dönemindeki faaliyetlerini aktarmayı amaçladık. Çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın kapsamı, amacı, önemi ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde Abbas b. Me'mûn'un nesebi, ailesi, kişiliği ve veliahtlık meselesi üzerindeki tartışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise hilafet sürecinde Abbas b. Me'mûn'un mukavemette etkisiz kalmasında büyük payı olan Türklerin, Me'mûn ve Muʻtasım dönemlerindeki durumuna kısaca değinilmiştir. Ardından, Abbas b. Me'mûn'un bir dönem sorumluluğunu üstlenmiş olduğu Sugûr ve Avâsım şehirleri hakkında kısa bilgi verilip son olarak ona destek olan meşhur kumandanların hayatına ve rolüne değinilmiştir. 2025, ix + 61 Sayfa
Özet (Çeviri)
With this study, we aimed to convey the life of Abbas b Ma'mûn, whose name we rarely encounter in the Abbasid dynasty, and his activities during the period of his father Abdullah al-Ma'mûn and his uncle Abu Ishak al-Muʻtasım. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction part, information about the scope, purpose and importance of our study is given. In the first part, discussions on Abbas b. Ma'mûn's ancestry, family, personality and succession are included. In the second part, the process of the Turks, who played a major role in Abbas b. Ma'mûn's ineffectiveness in the resistance during the caliphate, during the Ma'mûn and Mu'tasim periods is briefly explained. Then, brief information is given about the cities of Sugûr and Avâsım, of which Abbas b. Ma'mûn was responsible for a period and the lives and roles of the famous commanders who supported him are mentioned. 2025, ix + 61 Pages